Tolik řečí. Ale milion na opravu kostela se našel.

26. 9. 2018

V dohledné době by se měla dočkat opravy jedna z nejcennějších, ale zároveň i nejzanedbanějších památek v Havlíčkově Brodě. Zastupitelé uvolnili jeden milion korun na rekonstrukci střechy kostela svaté Kateřiny. Souhlas se však vůbec nerodil hladce a prošel jen o jediný hlas.
Ohledně příspěvku na opravu kostela se při jednání zastupitelů rozproudila déle než hodinu trvající vzrušená diskuse. Tajemník úřadu Václav Stejskal musel nakonec na přání zastupitelů usnesení několikrát přeformulovat. „Už jsem měl strach, že budu muset kolegům ve Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vysvětlovat, proč zrovna u nás jsme podporu obnovy památky odmítli,“ konstatoval po jednání havlíčkobrodský místostarosta a zároveň předseda sdružení Libor Honzárek (TOP 09).
Do jednání bod týkající se příspěvku vstupoval jako dar do veřejné sbírky pořádané spolkem Epigram. To je sdružení lidí, kterým není neudržovaná památka patřící církvi lhostejná a sami se snaží ji oživit a postupně její stav vylepšit.
Epigram vyhlásil veřejnou sbírku, kterou chce získat potřebného dva a čtvrt milionu na rekonstrukci střechy. Zdánlivě jednoduchý bod však v zastupitelstvu rychle narazil na odpůrce. „Nechci, aby město bylo anonymním dárcem ve veřejné sbírce. Potom na využití našich peněz nebudeme mít žádný vliv,“ řekl Jiří Čáslavský (Změna pro Havlíčkův Brod). Milion je velká investice. Na to, abychom nad ním ztratili darováním do sbírky kontrolu, je to hodně,“ pravil také komunista Vladimír Frič.
„Sbírka má svá pevná pravidla, její pořádání upravuje zákon, je to bezpečná věc. Jen společnou sbírkou z několika zdrojů se dají sehnat prostředky na rekonstrukci této památky,“ kontroval radní Tomáš Hermann (Strana zelených).
K němu se postupně přidávali další zastupitelé. „Je to memento starého města,“ konstatoval Honzárek.
„Jde o dědictví nás všech, nejen církve,“ upozornila Magdalena ChvílováWeberová (KDU-ČSL). 

Zdroj: Mladá fronta DNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme