Krása jako břemeno. Pohled má skvostnou faru, ale neví, co s ní.

25. 4. 2023
Historicky cenná fara stojí v Pohledu na Havlíčkobrodsku. Postavena je podle návrhu slavného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Většinu roku je ale prázdná a obec musí památku nákladně udržovat. Pohledu se přitom nedaří budovu celoročně využít.
Co s farou? Lidé nahlas uvažují. Například František Rychetský v ní vidí zázemí pro kulturní a společenský život v obci. „V budově by mohly být například klubovny pro naše spolky,“ navrhl. Jak ale dodal, nemovitost má zásadní problém. „Nejsou tam toalety, někde ani přívod vody. Náš spolek zahrádkářů tam chtěl udělat pravidelnou letní výstavu květin, ale kvůli chybějícímu hygienickému zázemí jsme od toho upustili,“ konstatoval zahrádkář.
Fara v Pohledu je historický skvost. Stavbu navrhl barokní architekt Jan Blažej Santini-Aichel, od jehož smrti letos uplyne rovných tři sta let. „V roce Santiniho je vhodné pokusit se získat dotaci na opravu a celoroční využití objektu. Jsou tam historické sklepy i unikátní černá kuchyně,“ uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (TOP 09), který působí jako předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. 
Zdroj: Havlíčkobrodský deník

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Libor Honzárek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme