Markéta Pekarová Adamová: Vysočina má velký potenciál. Setkala jsem se zde se spoustou inspirativních lidí

26. 9. 2023

Ve čtvrtek 21. září 2023 navštívila Vysočinu předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V doprovodu poslanců Martiny Ochodnické a Miloše Nového v rámci nové roadshow TOP 09 „Myslíme na budoucnost“ besedovali se studenty, setkali se s významnými zaměstnavateli a inspirativními lidmi z Vysočiny. Na závěr dne potom proběhla debata s veřejností na témata ekologie, euro, ekonomika a další směřování ČR v rámci EU.

Program začal dopoledními besedami se studenty. Markéta Pekarová Adamová navštívila Vysokou školu polytechnickou Jihlava, kde přítomné studenty zajímala hlavně témata spojená s působením ČR v mezinárodních aliancích. „Se studenty jsme se bavili o mnoha tématech, která je zajímala, především pak o zahraniční politice ČR. Zaujala mě například jejich jednoznačná podpora našeho členství v EU a NATO, navzdory různým dezinformacím, kterým jsou vystaveni,“ sdělila bezprostředně po besedě Markéta Pekarová Adamová. Na Gymnáziu a Obchodní akademii Pelhřimov pro změnu diskutoval s téměř 90 studenty ve zdejší aule poslanec Miloš Nový, který je nejen ekonomem, ale také vysokoškolským pedagogem. Se studenty probral výhody evropské společné měny euro a ekonomickou situaci naší země. „Studenty velmi zajímali výhody a nevýhody přijetí eura, stejně jako otázky spojené se stavem veřejných financí v naší zemi. Bylo vidět, že i přes jejich mladý věk tyto otázky velmi intenzivně vnímají a přemýšlejí o nich,“ podělil se o své dojmy z téměř dvouhodinové besedy poslanec Miloš Nový.

V pravé poledne se setkala Markéta Pekarová Adamová a poslankyně Martina Ochodnická při pracovním obědě s úspěšnými a inspirativními ženami z Vysočiny z oblasti kultury, školství nebo podnikání. Podnikatelky, advokátky, ředitelky škol... Inspirativní a aktivní ženy z Vysočiny se propojily na obědě s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. Řešilo se mnohé, ale jako červená nit se celým obědem prolínal důraz na kvalitní vzdělávání. Vysočina má tolik žen, které svým příběhem dokazují, že to má smysl. A že stojí za to jít za tím, čemu věříme, i za cenu chyb a ztrát. Že má smysl otevírat nové dveře a bojovat za své sny. A že to všechno je možné zvládnout i s dětmi. Bylo mi ctí ocitnout se uprostřed úplně jiných světů s podobnými příběhy a už teď se těším na jejich pokračování,“ ocenila setkání Martina Ochodnická.

Odpoledne strávili poslanci návštěvami několika firem, kde se zajímali především o to, jak by bylo možné pomoci řešit problémy, se kterými se zaměstnavatelé potýkají. Předsedkyně PSP ČR a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová navštívila dvě významné jihlavské firmy, jejichž význam přesahuje hranice kraje. Firma JIPOCAR se věnuje zavádění vodíkové technologie do praxe a mimo jiné spolupodepsala tzv. vodíkové memorandum s Krajem Vysočina. Firma OPTOKON se zase věnuje zabezpečení kybernetické bezpečnosti a k tomu vyvíjí hardwarové systémy. „Návštěvy obou firem mě velmi zaujaly díky oblastem jejich zaměření. Firma JIPOCAR je průkopníkem využívání vodíkové technologie, která má velkou budoucnost. Firma OPTOKON zase vyvíjí hardwarové systémy k zajištění kybernetické bezpečnosti a návštěva jejich datového centra poukázala na nebezpečí, která nám hrozí, a jak jim lze čelit,“ dodala Markéta Pekarová Adamová.    

„Chceme, aby se Česká republika vrátila mezi nejvyspělejší státy světa. Chceme odstranit překážky, které stojí v cestě rozvoji podnikání. Naším cílem je proto zjednodušení daňového a účetního systému, snížení byrokracie zatěžující podnikatele, zvýšení vymahatelnosti práva, dokončení moderní dopravní infrastruktury či digitalizace,“ řekl po návštěvě firem poslanec Miloš Nový.

Celodenní program na Vysočině zakončila beseda s veřejností v prostorách Muzea autíček na Zámku Příseka. Představitelé TOP 09 zde prezentovali nový program 4E (ekonomika, ekologie, Evropa, euro), jehož vizí je Česká republika jako stát, který je pevnou a sebevědomou součástí evropských struktur, klade důraz na životní prostředí, ekonomickou prosperitu a svobodu jednotlivce.

Jihlava, 21. září 2023

                                                                       

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme