1. Bc. Ladislav Bárta

místostarosta města Žďár nad Sázavou

1. 9. 2014

Zjišťuji, že psát o sobě není vůbec lehké. Jsem přesvědčen, že spousta z vás by mě dokázala popsat mnohem lépe, než to udělám já. O každodenní život města Žďár nad Sázavou jsem se zajímal vždy a snažil se k němu přispívat. V posledních čtyřech letech se to díky mé pozici místostarosty stalo posláním a službou. S řadou z vás se mohu denně setkávat při různých jednáních, poradách, diskuzích, nebo při společenských, kulturních či sportovních akcích. S respektem přistupuji ke všemu, co dělám, protože již nezastupuji pouze sebe, jako Ladislava Bártu, či Harryho, ale stal jsem se oficiálním reprezentantem našeho města, které tvoří všichni lidé, co v něm žijí. Když jsem před čtyřmi roky kandidoval do zastupitelstva města, nepočítal jsem, že usednu na radnici. Souhra okolností mi připravila tuto výzvu a já ji přijal.

Ve volných chvílích si nejraději odpočinu a vyčistím hlavu při sportovních aktivitách. V mládí jsem hodně a aktivně sportoval, závodně jsem hrál basket. Od samého vzniku se zapojuji do organizování sportovního dvanáctiboje Žďárské ligy mistrů. S kamarády jsme založili hokejový tým HT KRAPET, se kterým hrajeme v posledních letech amatérskou ligu v Hlinsku. Pokud mi to čas dovolí, rád se projedu na kole, běžkách, či in-line bruslích. To, co mě v poslední době však asi nejvíce dobíjí, je role strejdy, kterou si jako osminásobný  náležitě užívám.

Dovolte mi však malé ohlédnutí za posledními čtyřmi roky mé práce. Za tuto dobu jsem poznal spoustu aktivních lidí, kteří pro Žďár žijí. Počet spolků, sportovních klubů, kulturních subjektů a seniorských organizací, co má naše město je ohromující. Většina těchto lidí, převážně ve svém volném čase a bez nároku na odměnu, vytváří aktivní život města a jsou jeho tepnou.

Chci Vám všem velmi poděkovat za dosavadní spolupráci. Nejen jako místostarosta, ale jako Žďárák jsem hrdý na vás všechny. Nikdy by totiž Žďár neměl tolik úspěšných sportovců, nevozil ocenění z různých kulturních festivalů, neměl tolik úspěšných rodáků. Vy všichni děláte město městem!

Ano jsou tu věci, které se mi v posledních čtyřech letech nepovedlo změnit. I přes probíhající rekonstrukci považuji za chybu prodej objektu bývalé 1. základní školy. Nepodařilo se mi přesvědčit kolegy radní o nutnosti prověřit dlouhodobé smlouvy na dodavatelské služby městu (zeleň, zimní a letní údržba) novými výběrovými řízeními. Vnější prezentace města, tedy webové stránky či informační centrum, nejsou rovněž naší chloubou. Stejně tak  otevřenější komunikace s občany je nezbytností, tak jako vytvoření dalších dětských hřišť, či zlepšení podmínek pro cyklisty.

Zmíněná negativa snad vyváží řada velmi povedených věcí, zmíním jen některé. Nové možnosti pro aktivní trávení volného času v areálu u Piláku, či relaxační centrum. Podařilo se udržet a navýšit systematickou podporu sportu, kultury a malých organizací. Ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR proběhly velké investice do dopravní infrastruktury na ulicích Dolní a Brněnské, náměstí Republiky, vzniklo podélné parkování na náměstí, bezpečné  přechody a příprava propojky Jamská - Mělkovice. Komplexní opravy ocení jistě lidé na ulicích bří. Čapků a Bezručově. Dům kultury má novou fasádu, investovali jsme do našich základních a mateřských škol a dlouhodobě spoříme energii. Není možné, abych zde vyjmenoval vše, co se pro nás Žďáráky za poslední čtyři roky podařilo udělat. To víte vy sami nejlépe.

Ale proč to vlastně všechno píši? Přijal jsem totiž další výzvu a vedu tým TOP 09 do komunálních voleb v našem milém Žďáře. Vážím si podpory svých kolegů, kteří se rozhodli jít do toho se mnou. V našem týmu se setkáte s lidmi, kteří dlouhodobě ve prospěch života města pracují a jsou odborníky ve svých profesích. Nyní nabízejí své dovednosti nám všem a ucházejí se spolu se mnou o vaši podporu. Chceme ve vás probudit hrdost na své město, protože tady není zdaleka tak špatně, jak se nám snaží někteří podsouvat. Pokud jsem vás v posledních čtyřech letech alespoň trochu přesvědčil, že jdou věci dělat jinak, žádám vás o podporu. Ne však pro sebe, ale pro celý náš tým TOP 09 tvořený lidmi, kterým Žďár leží na srdci!