„Cokoliv“ pro výstavbu obchvatu?!

vyjádření Jaroslava Pejchala, místopředsedy MO TOP 09 Havlíčkův Brod

5. 9. 2011

Řev hrstky spoluobčanů a naštvaní řidiči, to je tedy správná cesta pro řešení složité dopravní situace v našem Havlíčkově Brodě?  Nikoliv, jde o marný „pláč na špatném hrobě“, protože k úředníkům ministerstva dopravy zcela jistě nedolehnul. Ti ostatně mají jiné starosti – výši svých platů a osekaný rozpočet na infrastrukturu v celé ČR.

Zde si trochu dovolím vysvětlit svojí údajnou názorovou nekontinuitu. Ovšem, když jsem svého času bojoval za výstavbu podchodu přes Masarykovu ulici, tak moje názory byly jasné: protestní blokádě „ANO!“ Nicméně ona protestní blokáda byla až na posledním místě, zkrátka poslední možnost, jak dát najevo radnici vůli občanů a přimět radu a zastupitelstvo města ke spolupráci. Nu, tlak byl úspěšný, i bez blokády a dnes podchod stojí. Prostě si nás radnice města všimnula, slyšela nás a začala problém řešit. A vyřešila. Pokud by tedy členové zastupitelstva města nedělali nic a tvářili se, že se jich věc netýká, pak lze s vhodnou formou nátlakové akce fakt souhlasit. Ale proč „tlačit“ nyní?  Město Havlíčkův Brod vynakládá nemalé úsilí i finanční prostředky, aby výstavba jihovýchodní části obchvatu započala co nejrychleji! Blokáda je tedy nesmyslem, stačí podrobně číst zprávy z jednání havlíčkobrodské radnice, jsou na internetu k dispozici a také samotný odbor dopravy jistě poskytne podrobnější zprávy komukoliv na požádání.

Blokáda silnice je až poslední krok, prvním nechť jsou detailní informace!  Je sice pravdou, že červnová „blokádní“ akce proběhla bez problémů, snad prý i s pochopením řidičů. Bohužel teď v září tomu bylo jinak. Nevím, co organizátoři očekávali, ale každému soudnému člověku musí být jasné, že dříve nebo později se najde pár navztekaných řidičů, co situaci emočně nezvládnou. Vznikají pak naprosto zbytečné konflikty. Nejsem si jist tím, zda rozbité okno u automobilu a nechutné pouliční tahanice výstavbu celého obchvatu urychlí.

A klíčová věc: Myslím si, že není přípustné, aby se při nátlakových akcí tohoto typu angažovali členové zastupitelstva města a zároveň i některá politická uskupení. Zastupitelé mají za výstavbu obchvatu bojovat na své radnici a především na ministerstvu dopravy, jednat s kompetentními úředníky a ne řvát na ulici.

V současné době a ekonomické situaci si lze jen těžko představit, že stát najde v nejbližších letech finanční prostředky na výstavbu „našeho“ obchvatu, taková je prostě realita. To ale neznamená, že by se „to“ nemělo zkoušet a stále tlačit a tlačit. Zde bych si dovolil poradit dámám Štrossové a Mojžyškové, jak skutečně hrdinsky bojovat. Udělejte si výlet na ministerstvo dopravy, jistě vás tam nějaký vhodný úředník přijme (a neopomeňte s sebou vzít láhev vodky). A pokud při těchto jednáních potřebujete podporu občanů města, tak zorganizujte petiční akci. Ovšem bez blokády. Můj podpis máte na petičním archu určitě jistý!

DiS. Jaroslav Pejchal, místopředseda MO TOP 09 Havlíčkův Brod
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme