Hlavně, když se plácá…

15. 10. 2013

Bla, bla, bla… přesně takto zní většina politických debat. Vytratila se z nich totiž realita, podstata, obsah i rozum. Obávám se, že někteří kandidáti, ani sami nevědí, o čem mluví.

Plané plácání, věty bez obsahu a beze smyslu, nafouknuté bubliny, slova, kterým nikdo nerozumí. Slíbit se dá modré z nebe. A že to reálně nejde splnit? No a co, hlavně, že věty a sliby splnily účel – ovlivnily občana a vylákaly z něj hlas.

Vzpomínám si na knihu o Přemyslovcích, kteří ve 12. a 13. století bojovali o knížecí stolec v Čechách. Ve středověku tehdy vládl císař Fridrich Barbarossa, přezdívaný Rudovous. A ten vládl stylem slibem nezarmoutíš. Co se řeklo, dalo se zapomenout, co se slíbilo minulý rok, nemuselo platit teď. Mnoho se za ty roky v lidských hlavách nezměnilo.

Dnes jsme zahlceni informacemi, debatami, větami, slovy. Přestáváme jim rozumět. A obratný člověk toho využívá. Okázalé věty, které jsou prázdné. Copak jsme zapomněli na selský rozum? Jak si volič může vybrat z nabídky kandidátů, když většině z nich mnohé nerozumí?  Varujme se těch, kteří dnes rozdávají zadarmo koblihy, které se nedají jíst.

Jiří Blažek, člen Výkonného výboru TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme