PROGRAM: Plán obnovy pro Ústecký kraj

Volební program Ústecké TOP 09 2016-2020

11. 8. 2016

Zdravotnictví

Nejhorší zdravotní stav obyvatel z celé ČR je v Ústeckém kraji. Lidé umírají na kardiovaskulární choroby a rakovinu. Kraj má přitom rozložený systém zdravotnické péče Krajské zdravotní.

Co říkáme:

• NE dalším neprůhledným zakázkám a miliardovým tendrům krajské zdravotní
  • NE finančně podhodnoceným ošetřovatelkám, sestrám a lékařům v nemocnicích, které raději volí odchod z kraje
  • NE nespravedlivému přidělování krajských peněz do okresních zdravotnických zařízení

Co uděláme:

• Zvýšíme platy ošetřovatelkám, zdravotním sestrám a lékařům – zdravotnický personál, pracující v kraji s nejhorším zdravotním   stavem populace si zaslouží mít platy, které budou nad celorepublikovým průměrem.
  • Férově rozdělíme peníze do všech okresů – krajské finance ve   zdravotnictví jsou dlouhodobě rozdělovány mezi jednotlivými okresy neúměrně. Zatímco v některých okresech jsou dotace z kraje pravidelné, na některé další nezbývá již léta ani koruna. Tyto popelky si pak svou zdravotnickou péči musí hradit z vlastních rozpočtů.
  • Vyléčíme Krajskou zdravotní – krajská nemocnice ústeckého kraje se potýká s nedůvěrou veřejnosti, špatnou pověstí,   nesrovnalostmi při vypisování veřejných zakázek i žalobami v souvislosti s realizováním tendrů. Tento trend je největší nemocí krajské zdravotní. Je nejvyšší čas zahájit léčbu.

Regionální rozvoj

Budování průmyslových zón za dvacet let v kraji nic nevyřešilo. Klíčové je dopravní napojení velkých měst a zprovoznění D8 a D7. Přes Ústecký kraj se každý den „valí" republikově nejvyšší objem transportního zboží, kraj má přitom vůbec nejzanedbanější dopravní síť v zemi. Ústí nad Labem nepropojuje města schopnou dopravní infrastrukturou a prakticky tak neplní funkci krajské metropole.

Co říkáme:

• NE dotacím do dalších průmyslových zón
  • NE rozbitým a nedostatečným okresním a krajským silnicím
  • NE lenosti poprat se o to, co si kraj zaslouží a potřebuje

Co uděláme:

• Peníze lidem, ne do průmyslových zón – region netvoří jen velké firmy, ale lidé. Chceme, aby krajské peníze dostali především ti, kteří   své produkty a služby vytváří a nabízejí v rodinných obchodech a malých výrobnách.
  • Podpoříme práci  – věříme, že Ústecký kraj může vypadat jako průmyslové regiony v zahraničí např. Porůří dnes. Budeme proto   podporovat myšlenku, aby se z ústeckého kraje stala oblast vinic, chmelnic, start-upů, lehkého průmyslu a dalších moderních   technologií s vysokou přidanou hodnotou.
  • Propojíme kraj – do krajské metropole Ústí nad Labem se v roce 2016 z ostatních okresních měst nedostanete ani po pořádné silnici, ani železnici. Aby se v regionu rozjela naplno ekonomika, musí především mít po čem jezdit.

Školství

Přestože se univerzita v Ústí nad Labem úspěšně rozvíjí, vzdělanostní struktura v kraji zůstává stále stejná. Absolventi nenacházejí důvody zůstávat v kraji, který pro ně není ekonomicky perspektivní, a stěhují se do jiných krajů, které splňují podmínky pro plnohodnotný život. Máme nejmenší procento vysokoškoláků a středoškoláků v republikovém průměru.

• NE podhodnoceným pedagogům
  • NE slučování a rušení škol
  • NE podceňování vzdělání

Co uděláme:

• Podpoříme víceletá gymnázia a střední školy – budoucnost   každé země je ve vzdělání jejích obyvatel. Nehodláme se smířit se   současným směřováním kraje, kdy jsou gymnázia a střední odborné školy slučovány, aniž by o těchto záměrech byli informováni studenti, jejich rodiče nebo představitelé místních radnic.
  • Stejné peníze pro represi i vzdělávání  – máme za to, že finanční ohodnocení represivních složek (městské a státní policie) by mělo   být na stejné úrovni, jako finanční ohodnocení pedagogů. Oba dva segmenty totiž považujeme za zcela rovnoměrně důležité. Kantor s povinným vysokoškolským vzděláním nemůže vydělávat   méně než pochůzkový strážník s maturitou.

Životní prostředí

Ústecký kraj je i přes svůj obrovský potenciál přírodních hodnot a úžasné krajiny stále odpadkovým košem České republiky. I přesto, že začínáme pomalu prosperovat z rostoucího cestovního ruchu, vozí se k nám nebezpečný odpad z Ostravska

• NE dalším ostravským kalům
  • NE dalšímu betonování krajiny ústeckého regionu

Co uděláme:

• Výjimečná příroda ve výjimečném kraji – jsme si vědomi přírodních krás, které ústecký kraj nabízí, a jsme na to pyšní. Budeme pokračovat v podpoře zdravého cestovního ruchu tak, aby se lidé k nám z ostatních koutů republiky těšili na dovolenou.
  • Kulturní krajina je pro nás závazek – chceme navázat na krásu a užitek kulturní krajiny našich předků. Chceme podporovat   chmelaře, vinaře, zemědělce, stejně tak jako lesníky nebo rybníkáře.
  • Zamezíme dalšímu zamořování kraje odpady odjinud – máme   za to, že pokud má do ústeckého kraje někdo jezdit, tak to mají být děti na školu v přírodě a ne chemické kaly.

Přílohy
PDF Plán obnovy pro Ústecký kraj-volební program 2016.pdf (40.6 kB)