Popularita kontejnerových školek roste. Chválí si je města i rodiče

11. 3. 2024

V Česku jsou čím dál populárnější takzvané kontejnerové školky. Jsou levné, prostorné a rychle řeší nedostatek kapacit. Jeden takový kontejner nově využívá například dětská skupina v plzeňské Lhotě. Stál dva a půl miliónu korun a byl hotový během půl roku.

Ačkoliv zvenku příliš důvěry nebudí, uvnitř najdou děti v předškolním věku všechno, co si můžou přát. Barevné postýlky, hračky, kuchyňku i sociální zázemí. Až si děti přinesou své oblíbené věci, kontejnerová školka se ještě zútulní.

Děti si byly školku prohlédnout ještě před kolaudací a už se do ní moc těší. "Teď tady máme ten základ, abychom mohli ty prostory začít využívat. Postupně budeme dokupovat další koberečky, aby se tu dětem líbilo," prozradila učitelka dětské skupiny Štěpánka Šoulejová.

Nadšený je i starosta Plzně 10 Jan Havel (TOP 09). "Přišlo nám to jako poměrně rychlé, flexibilní a levnější řešení. Musím říct, že jsem sám překvapen, že to prostředí uvnitř je velmi přívětivé. Je to tu nové, voňavé a děti mají krásný výhled do zahrady," řekl. Prostor má 72 metrů čtverečních, a tak v ní podle norem může přespat až 12 dětí.

Postavit zděnou školku stojí desítky miliónů korun a trvá to i několik let. Právě z toho důvodu se město rozhodlo pro kontejnerovou školku. "S místy pro děti je to trošku krizová situace. Rodiče potřebují chodit do práce, takže to všichni uvítali. Přibývají tady mladé rodiny s dětmi, takže samozřejmě předpokládáme, že se ty nároky budou v nejbližších letech zvyšovat," vysvětlil starosta.

Kontejnerovou školku uvítali také rodiče. "Státní školka má dost omezenou kapacitu, takže to rozšíření tomu dost pomůže. Sami víme, že je těžké se do školky dostat, takže teď to bude pro rodiče jednodušší," řekl jeden z rodičů předškolních dětí Milan Široký.

Kontejnery se dají podle potřeby nastavit do délky i do výšky. "Ten prostor je v podstatě stejný jako jakákoliv jiná školka. Takže si myslím, že se všem bude líbit," uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

"Pokud nám vyjde žádost o dotaci na ministerstvo práce a sociálních věcí a postavíme ještě moderní dvoupatrovou školku, tak by tu pak mohly působit volnočasové spolky," uzavřel Havel. Městský obvod plánuje objekt do budoucna zateplit. A to nejen z ekonomického, ale také z estetického hlediska.



Zdroj: tn.cz

Štítky
Osobnosti: Jan Havel
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme