„Nechceme se připravovat na válku.“ Schillerová to schytává za svůj populisticko-pacifistický výrok

15. 1. 2024

Zatímco okolní státy, a také Česko, výrazně zbrojí, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová prohlásila, že „se nechtějí připravovat na válku, že chtějí žít v míru“. Za tento výrok schytala značnou kritiku. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jí vzkázala, že „iluze věčného míru je dávno pryč a že vláda má povinnost zajistit bezpečí země“. Se Schillerovou nesouhlasí ani koaliční poslanci ze sněmovního výboru pro obranu.

Okolní státy v poslední době kvůli válce na Ukrajině zbrojí jako o život. Například Rumunsko výrazně navýšilo vojenský rozpočet. Ministr obrany Angle Tilvar potvrdil, že na obranu půjde 2,5 procenta HDP. Podobně je na tom i Polsko, které se zároveň snaží postavit co nejsilnější pozemní armádu.

Stejně postupuje i česká vláda. Ta na jaře navýšila výdaje na obranu na dvě procenta HDP. Cílem je jak vybavenější armáda, tak tím kabinet zároveň plní povinnost vyplývající z členství v NATO, kterou Česká republika dlouhodobě neplnila.

Schillerová však výdaje na obranu v podcastu CzechCrunche kritizovala. Na otázku, zda není potřeba být připraveni, odpověděla: „Ne, určitě ne být připraveni na válku, jak říká šéf generálního štábu Řehka. Vždycky se osypu, když čtu jeho vyjádření nebo headliny ‚Připravme se na válku‘. My se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru,“ uvedla.

Několikrát zopakovala, že Česko není ve válce a že země spíše potřebuje investice do dopravní infrastruktury. „Naše závazky plnit musíme a chceme, jen to musí odpovídat tempu, které si můžeme dovolit,“ prohlásila šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO.

Černochová: Iluze věčného míru je pryč

Za své vyjádření však schytala vlnu kritiky. Ministryně obrany na síti X uvedla, že čeká, že Schillerová vyjádření „s omluvou vezme zpátky jako hloupost, kterou omylem vypustila z úst“.

„Přestaňte lidem svět lakovat narůžovo, přestaňte jim lhát, že obranu a armádu nepotřebujeme. Iluze věčného míru je dávno pryč. Nikdo tu válkou nestraší, ale jako vláda máme povinnost zajistit v prvé řadě bezpečí naší země. Bezpečí je základ prosperity a růstu,“ rozohnila se Černochová.

Černochová zároveň kritizovala i výrok o tom, že „plnění závazků musí odpovídat tempu, které si můžeme dovolit“.

„2 % HDP na obranu máme prý vydávat, až na tom budeme ekonomicky dobře. Paní poslankyně, počítat asi umíte, tudíž jistě dobře víte, že dvě procenta jsou stále dvěma procenty, ať je dobře, nebo špatně. Nebo že je rozdíl, zda se necháte vydírat komunisty a seberete obraně 10 miliard, nebo jí je necháte,“ vzkázala ještě ministryně obrany Schillerové.

„Je to přesně obráceně“

Výrok předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO se nelíbí ani koaličním poslancům z výboru pro obranu ve Sněmovně. Například podle Marka Ženíška (TOP 09) je tvrzení Schillerové přesně obráceně.

„Abychom mohli žít v míru, musíme být připraveni na cokoliv a musí to o nás vědět i případný agresor. To je osvědčená strategie, která jediná funguje,“ řekl Novinkám.

„Výrok paní předsedkyně je podle mne hloupý a nebezpečný pro naši bezpečnost. Pravděpodobně nechápe, co se dnes ve světe děje. Pobaltské státy, Polsko nebo třeba Rumunsko zvyšují výdaje na obranu jako my právě proto, že chtějí ten mír, po kterém volá paní předsedkyně,“ zdůraznil Ženíšek.

„Šeříková větvička na jindy“

Do výroku Schillerové se obuli i další poslanci. „Tvrzení ‚my se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru‘ chtělo odvahu. Připomíná mi to odpověď vystřiženou z filmu Slečna Drsňák. Kolegyně Schillerová si může šeříkovou větvičku nechat na jindy,“ přidal se i místopředseda výboru Josef Flek (STAN).

Ten zároveň upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin „zatím mír nechce“. „Tudíž my musíme udělat maximum pro ochranu suverenity našeho státu a ochránit naše děti před zvěrstvem války,“ zdůraznil. „Sám Andrej Babiš v roce 2020 řekl, že závazek vůči NATO dodržíme do roku 2024,“ dodal Novinkám ještě Flek.

„Řekl bych, že země, které chtějí žít v míru, musí mít silné armády a také spolehlivé spojence, aby na ně nikdo nezaútočil. Pak bude mír,“ vysvětloval i poslanec Jiří Horák z KDU-ČSL.

Schillerová: Za výrokem si stojím

Schillerová Novinkám následně napsala, že si za svým výrokem stojí. „Není na něm co měnit. Nikde netvrdím, že by se do obrany investovat nemělo, hovořila jsem o celkovém rozložení investic, které by měly mít v první řadě za cíl, abychom rozhýbali ekonomiku, kterou vláda zadusila, abychom zastavili nejvyšší propad reálných mezd mezi OECD a aby jednoduše přestali lidé chudnout,“ uvedla.

Zároveň připomněla, že za osm let, kdy bylo ve vládě hnutí ANO, stouply výdaje na obranu ze 42 na 85 miliard korun.

„Vyčítat tedy mně nebo komukoliv z hnutí ANO, že nepodporoval obranu, je naprosto nemístná demagogie. Hysterie některých politiků na sociálních sítích, a zejména jejich slovník, mi skutečně připomíná slovník z dob hluboké totality, kdy každý, kdo se odchýlil od stranické komunikační linky, byl okamžitě onálepkován jako imperialistický živel,“ dodala šéfka poslanců ANO.

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme