Myjeme si ruce, říká Ženíšek

25. 10. 2023

Pomáhat Palestině, která očividně měla dostatek peněz na budování tunelů a nákup moderních zbraní, je nesmyslné. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl stínový ministr zahraničí a poslanec hnutí ANO Jaroslav Bžoch. Podobný názor zastává i předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09), ten uvedl, že pomoc je pokrytecký krok Evropské komise a jakási snaha o to „očistit si ruce“.

Kontrolní mechanismy podle Bžocha nejsou a nebyly dostatečně silné – Hamás si zvládl vybudovat všechny možné tunely a mít stále více zbraní, a to včetně těch moderních. „Na to dostatek peněz Palestina měla, nedává tak smysl, že jsme jí posílali rozvojovou a humanitární pomoc,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bžoch rozhodnutí komise o další pomoci hodnotí velmi negativně. „Není možné ji ztrojnásobit, když nevíme, kam ji budeme posílat, a navíc ji nekoordinujeme s izraelskou stranou, která by k této záležitosti jistě také měla co přispět,“ sdělil. Bžoch prý chápe snahu zabránit další migrační krizi, nicméně si nemyslí, že by humanitární pomoc nějak zásadně pomohla.

A podobný názor ve vysílání vyslovil i Ženíšek: „Nikdo pochopitelně nechce, aby trpěli nevinní lidé, ale ta situace je tak komplikovaná, i ta humanitární pomoc vlastně směřuje teroristům hnutí Hamás, které ji pak pravděpodobně rozděluje nebo ji má pod kontrolou. A to je něco, co asi ne úplně chceme,“ konstatoval.

Kvůli rozdílným postojům evropských zemí k samotnému konfliktu je podle Ženíška zapotřebí hledat kompromis, a to i přesto, že se tak trošku jedná o „mytí si rukou“. „V podstatě nám je jedno, kam tu humanitární pomoc pošleme, hlavně že máme čisté ruce a děláme válku humánní,“ dodal s tím, že mu to přijde jako alibismus, pokrytectví a ze strany některých představitelů i nelogický krok.

Poslechněte si celý rozhovor zde.

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme