Marek Ženíšek o Babišovi: Pokládat kytky 17. listopadu v noci jako zloděj bylo to nejlepší, co mohl v ten den udělat

27. 11. 2023

Máme za sebou další důležitý svátek. V pátek jsme si připomněli výročí “studentských nepokojů” z let 1939 a 1989. Jako obvykle šlo zejména o manifest za rok 1989, tedy za počátek naší dnešní svobodné éry.  A ani letos se 17. listopad neobešel bez politických výpadů.

Bez reakce nemohl tento významný den nechat předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Andrej Babiš.  Ten se jako obvykle snažil relativizovat naši dnešní demokracii, jejíž pomyslné narozeniny právě 17. listopadem slavíme. Po dřívějších “fašistech a nacistech” nebo “polistopadovém kartelu” přišla poněkud slabší karta: “Někdo se tady snaží zprivatizovat demokracii,” prohlásil Babiš přímo na Národní třídě a přidal i další kritiku polistopadového vývoje naší země. Na to, že měl osm let na to z pozice ministra či předsedy vlády zemi vrátit na pomyslné koleje, pro jistotu mlčel.

Kdo nemlčel, to byli představitelé vládních stran. Plzeňský poslanec a předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek celou věc komentoval slovy: Agent StB, který udávat občany, v Maroku sloužil režimu, aby se pak připravoval na to, jak nejlíp privatizovat a jít přes mrtvoly, nám je schopen kázat o 17. listopadu. Když pokládal jako nějaký zloděj v noci kytku na 17. listopadu, tak to bylo nejlepší, co v ten den mohl dělat.” Narážel tak na Babišovu minulost, s níž se expremiér stále nedokázal přesvědčivě vyrovnat, i na oslavy 17. listopadu před pěti lety. Tehdy úřadující premiér přišel na Národní třídu položit květiny chvíli po půlnoci, aby se vyhnul setkání se svými odpůrci.

Zdroj: zaplzni.cz

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme