Janek a Lobkowicz: Napravme křivdy a vraťme církvím, co bylo zabaveno. Pomůžeme i obcím

10. 8. 2012

Jednu z nejdůležitějších norem - zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který schválila sněmovna, se ČSSD pokusí v Senátu zablokovat a využít ho k předvolební kampani. Poslanci Michal Janek a Jaroslav Lobkowicz proto vyzývají senátory ČSSD a KSČM, aby pro zákon zvedli ruce.

Senát bude v nejbližší době projednávat zákon o vyrovnání s církvemi, který na konci června odhlasovala poslanecká sněmovna. Po dvaceti letech se konečně podařilo státu vytvořit takovou dohodu s církvemi, která zaručuje, že dostanou zpět částečně majetek, který jim zabavil komunistický režim. „Tato vláda se jako první, po 23 letech demokratického systému v České republice, odhodlala řešit problematiku narovnání majetku s církvemi. Proto jsme jako zodpovědní politici a poslanci zvedli ruku pro zákon o vyrovnání s církvemi,“ říkají Michal Janek a Jaroslav Lobkowicz. "Zákon neřeší jen vrácení ukradeného majetku, ale navíc podstatně pomůže našim obcím s jejich dlouholetým problémem, kterým jsou zablokované pozemky. Řada z nich bude moci díky schválení zákona konečně dostavět plánované projekty a v rozvoji už jim nebude nic bránit,“ dodali poslanci.

V posledních dnech se ale objevila drsná antikampaň sociální demokracie proti schválení tohoto zákona. Dá se očekávat, že senátoři ČSSD, kterých je v Senátu většina, zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi neschválí. Kandidáti do Senátu – Michal Janek (obvod č. 11 zahrnující Domažlice a Klatovy) a Jaroslav Lobkowicz (obvod č. 8 zahrnující Rokycany a Plzeň sever) se proto rozhodli vyzvat je, aby zákon schválili. Podporu hledají také u občanů, kteří mohou podepsat výzvu na: https://my.top09.cz/podpisove-akce/detail/9

Tip: Přečtěte si našich 10 důvodů, proč přijmout zákon o církevních restitucích

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme