Fluxa: Jako první v parku vznikne skate bazén

1. 10. 2015

Betonový bazén pro skateboardisty, prodloužení in­linové dráhy, zastřešené lavičky a posilovací prvky. To jsou věci, které se ve Škoda Sport parku změní jako první. Vyplynulo to z úterní debaty nad studií na obnovu tohoto sportoviště.

V některých ohledech má tohle sportoviště už to nejlepší za sebou,“ připustil místostarosta Slovan Jan Fluxa v úvodu diskuze, na niž přišla asi dvacítka lidí – zejména bruslaři a skejtaři. Zástupcům obvodu předali také petici za to, aby byly v parku železné překážky nahrazeny betonovými. „Archy podepsalo 730 lidí. Byl by to přínos, jezdili by sem i lidi z okolí. Teď, když se skejťák rozhoduje, kam si vyrazí zajezdit, Plzeň na jeho seznamu určitě není,“ řekl iniciátor petice Lukáš Puchta.

Druhý plzeňský obvod nechal za 55 tisíc korun zpracovat studii na obnovu parku a lidé k ní mohli psát připomínky. „Přišlo jich asi 35 a vesměs se shodují s tím, co zaznělo i při úterní diskuzi. Vyplynulo z toho, co upozadit – například přesuny hřišť, výstavbu lávky a podobně,“ podotkl Fluxa. Těchto změn se tak park dočká nejdřív za několik let a je možné, že budou v jiné podobě, než nyní navrhuje studie, již zpracoval architekt Jan Toman.

Připomínky lidí se totiž týkaly právě toho, že jim přesouvání ploch například pro hokejbal, fotbal či basketbal přijde zbytečné. Vadilo i plánované molo mezi kurty na beach volejbal. „Molo znamená riziko toho, že si tam někdo ukopne palec nebo třeba rozbije hlavu, když v zápalu hry skočí za míčem,“ prohlásil jeden z diskutujících.

Lidé se ale také ptali – například na zásobování plánovaného zadního občerstvení, způsob napojení prodloužené in­linové dráhy či možnost vybudování pítek v areálu.

Co se tedy bude dít nyní? Ještě letos nechá obvod zpracovat projekt na výstavbu 2,3 metru hlubokého bazénu pro skatepark, vzniknout by měl v příštím roce. „Pak přijde na řadu in­line dráha, zastřešená odpočívadla a posilovací stroje, ne nutně v tomhle pořadí,“ slibuje místostarosta. Prodloužení dráhy pro bruslaře až za lezeckou stěnu a potažení nového povrchu po celé délce dráhy odhadl Václav Brousek z odboru investic slovanské radnice na 3­4 miliony korun. „Zachoval bych ale propojení, tedy stávající trasu, aby tu měli rychlobruslaři zachovaný ovál na tréninky,“ nechal se slyšet Martin Homan, který u sportoviště v Malostranské ulici provozuje půjčovnu sportovních potřeb.

Zda se skejtaři dočkají betonových překážek, zatím jisté není. „Počítali jsme s tím, že se současné překážky upraví, zbrousí, sešoupou k sobě a zatím to tak bude stačit,“ vysvětlil architekt Toman. Jenže nebude, skateboardisté se v úterý vyjádřili naprosto jasně. Obvod proto nyní musí zanést vznesené připomínky do studie a nechat vyčíslit náklady. Dnes jsou celkové náklady odhadnuty na cca dvacet milionů korun.

1.10.2015 Plzeňský deník str. 04 Plzeňsko                                                                                                                                                             MIROSLAVA TOLAROVÁ

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme