Naše nemocnice nespravedlivě přicházejí o milióny

10. 7. 2012

RADNÍ PRO ZDRAVOTNICTVÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE VÁCLAV ŠIMÁNEK:

Podle studie, kterou v červnu vypracoval Zdravotnický holding Plzeňského kraje, přijdou letos krajské nemocnice kvůli nevyvážené výši úhrad za provedenou hospitalizační péči o 96 miliónů korun. Jaký dopad to na ně může mít?

Bez podpory kraje by síť zdravotních zařízení zřejmě zkolabovala.

Co to přesně znamená, ona nevyvážená výše úhrad?

Zjednodušeně jde o to, že platný systém dokáže každý hospitalizační případ číselně ohodnotit s ohledem na jeho ekonomickou náročnost. Tato číselná hodnota se má následně vynásobit jednotnou sazbou, přičemž průměrná republiková sazba je 29,5 tisíce korun. To by bylo spravedlivé. V České republice se však úhrada odvíjí od individuálních základních sazeb, které se pohybují od patnácti do čtyřiceti tisíc. Malé nemocnice se zpravidla pohybují pod republikovým průměrem a velké nad ním – dostávají tedy za srovnatelně náročnou hospitalizaci ze systému zdravotního pojištění rozdílnou úhradu. Nemocnice vlastněné Plzeňským krajem v Rokycanech, Stodu, Klatovech a Domažlicích dostávají za hospitalizační péči v průměru o dvacet procent nižší úhradu, než je uvedený průměr, a tím se dostáváme při letos očekávaném objemu hospitalizací ke zmíněnému skoro stomiliónovému schodku.

Mají krajské nemocnice ještě nějaký další problém na straně příjmů, který se může projevit v hospodaření?

Problémové je meziroční snížení záloh od zdravotních pojišťoven. Výkony se totiž neproplácejí hned. V aktuálním roce přicházejí jen zálohy a až v druhé polovině následujícího roku se provede vyúčtování. Výše letošních záloh byla přitom od začátku roku v průměru na úrovni 93 procent záloh roku 2011. Nemocnice si tak léčbu v podstatě úvěrují. Tím ročně přicházejí o další milióny. Až nedávná jednání Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje se zdravotními pojišťovnami vedla alespoň k částečnému navýšení záloh na loňskou úroveň.

Z těch záloh by měly nemocnice zajistit i navýšení mezd zdravotníků?

Je to paradox, ale je to tak. Ministr slíbil zdravotnímu personálu navýšení mezd a v memorandu deklaroval, že ho pokryjí prostředky ze systému zdravotního pojištění. A co se stalo? Výše záloh pro rok 2012 celorepublikově klesla pod úroveň roku 2011. Navíc v nich není ani loňské navýšení platů lékařů a nepromítá se v něm ani vládou zvýšené DPH, které významně dopadá do hospodaření nemocnic.

Jakou finanční zátěž by znamenalo navýšení mezd zdravotnického personálu o uvažovaných 6,25 procenta ve vašich nemocnicích?

Ročně by to zvýšilo mzdové náklady o více než 40 miliónů. To už nemocnice ani kraj samy pokrýt nemohou. Na navýšení mezd tak musí poskytnout prostředky systém zdravotního pojištění, jak slíbil ministr.

Téma: Plzeňský kraj | 10.7.2012 | Právo | Strana 10 |  Jihozápadní Čechy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme