Vozobule: Plzeňský primátor nebezpečně rozděluje společnost

30. 6. 2023

V posledních týdnech a měsících můžeme od současného vedení města slyšet mnoho silných slov vůči nejrůznějším skupinám obyvatel. Co začalo diskusí o násilí na lidech bez domova, radikalizací debaty o lidech závislých na návykových látkách, pokračuje nyní v souvislosti s potenciální potřebnou pomocí pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Lídrem této politiky je po hříchu sám primátor města Roman Zarzycký. Ani nesouhlas se současnou vládou, což je jistě legitimní politický postoj zejména od příslušníka Babišova hnutí, nedává právo k otevírání fašizace veřejné debaty A to primátor a spol. přesně dělají. 

Bylo už k pozastavení to, když strategie řízení městské policie obsahovala tezi o tom, že si její strážníci budou zvedat autoritu prostřednictvím zákroků vůči jedné konkrétní skupině obyvatel. A je úplně jedno, o jakou skupinu jde. Tento nonsens nakonec zastupitelstvo města ještě zkorigovalo, další excesy však pokračují. Vedle toho jsou často cílem pocitových proklamací k bezpečnosti ve městě výhradně cizinci.

Není při tom samozřejmě nutné zavírat oči před problémy, což prý dělá kdokoli, kdo neschvaluje postup současného vedení města. To ale není pravda. K řešení těchto problémů má však přispět celý komplex nástrojů od represivní, sociální až k bytové politice. Všemi těmi nástroji město disponuje.

Komentář R. Zarzycký

Poslední vyjádření primátora však směřuje k válečným uprchlíkům. To je i podle mnoha reakcí pod jeho příspěvkem mimořádně odpudivá strategie brnkající na strunu nacionalismu, xenofobie a frustrace části populace. Primátor by měl komunitu spojovat, nikoli ji rozdělovat a radikalizovat populistickou kalkulací. To navíc za pomoci nulové empatie, kterou nepřekryjí ani fotky s dětmi a zvířátky na sociálních sítích. Ne nadarmo jedna z diskutující na Facebooku nepřímo označila velmi přiléhavě postoje k pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny ze strany současného primátora za politiku “obušku a toalety”.

Tohle se v dávné i zcela nedávné historii nikdy nevyplatilo. Iniciátorům populismu postaveného na tvrdosti a odlidštění některých osob nebo skupin, kterému nejprve řada občanů nadšeně tleskala, se postupně situace vymkla z rukou a otevřela cestu opravdovým radikálům a extrémistům. To je nesmírné nebezpečí, které zejména v prostoru obce není vůbec dobré podceňovat, nebo právě dokonce podněcovat. Čím dříve si to primátor Zarzycký uvědomí, tím menší škody městu způsobí. Městu, které tvrdí, že má rád, byť v něm odmítá bydlet. Lajky na Facebooku totiž nikdy lepší místo pro život z žádného města neudělaly. Ani neudělají. Spíše naopak. 

Michal Vozobule, zastupitel města Plzně

Zdroj: plzenskadrbna.cz, 30. 6. 2023

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme