Saúdská Arábie má zájem o produkty firem z pardubického regionu

13. 6. 2013

S výsledky své pracovní cesty v Saúdské Arábii seznámil poslanec Jiří Skalický ředitele firem RETIA, ERA, EXCALUBURARMY a SVOS, které se na Pardubicku zabývají výrobou pro obranný a bezpečnostní průmysl České republiky. Saúdskou Arábii navštívil jako člen delegace Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR – Skupiny přátel ČR se státy Středního východu, a to na pozvání velvyslanectví Saúdské Arábie (SA) v Praze.

Využil jsem příležitosti informovat nejvyšší zástupce Saúdské Arábie o šikovnosti českých firem. Na jednáních jsem osobně tlumočil zájem některých firem z Pardubického kraje o saúdsko-arabských trh a předal jsem podklady, které mi na cestu jejich ředitelé připravili,“ uvedl Jiří Skalický. Jedná se o společnost ERA, která se uchází o dodávku technologií pro navigační systém na civilní letiště v Rijádu, či RETIA, která vyrábí radar pro vyhledávání osob za překážkami a nakupují jej bezpečnostní složky a agentury. V případě ExcaliburArmy Přelouč je zájem o spolupráci při dodávkách Tatry, a SVOS Přelouč dodává do celého světa pancéřovaná vozidla. Jiří Skalický zdůraznil, že podpora firem v zahraničí je ze strany poslanců, senátorů a ministrů nutná. Pokud firmy tuto cestu nemají, jen těžko se v lobbingu ostatních zemí prosazují.

Uvedené firmy mají roční obrat dohromady kolem tří miliard korun, zaměstnávají jen v Pardubickém kraji na 1000 lidí a živí tak stejný počet rodin. Přesto se neustále potýkají s nejrůznějšími bariérami, především v souvislosti s vydáváním vývozních licencí. Potíže pociťují především ze strany ministerstva zahraničních věci: „Přivítali bychom větší aktivitu úředníků při vydávání licencí a podporu při prosazování zájmů domácích firem v těch zemích světa, kam již dodávají ostatní země Evropské unie,“ uvedl Jaroslav Strnad z ExcaliburArmy Přelouč. „Cítíme se diskriminováni v porovnání s možnostmi jiných zemí Evropské unie a společně proto prostřednictvím pana poslance Jiřího Skalického vyzýváme především ministerstvo zahraničí k lepší spolupráci. Pokud některá země Evropské unie licenci získá, není zde důvod pro to, aby české firmy licenci do stejného teritoria nezískaly“, uvedl generální ředitel RETIA Petr Novák.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie