Ministře Žáku: Ve veřejném zájmu upusťte od projektu „Vlaky zdarma“

27. 9. 2013

Každý, kdo si přečetl v novinách nápad ministra dopravy Zdeňka Žáka, nemohl věřit vlastním očím. Úřednický, leč kandidující, ministr dopravy a lídr SPOZ v Praze Zdeněk Žák plánuje zavést dopravu ve vlacích zdarma. Jako dopravní expert - právě na kolejovou dopravu, jsem projel několik zemí světa, ale nikde jsem se nesetkal s tak nesmyslným plánem. Obávám se, že v tomto budeme první.

Zdeněk Žák navíc jako hlavní tvůrce volebního programu SPOZ na dopravní problematiku navrhuje, aby všechny vlaky mimo špičku jezdily pro všechny cestující zdarma. Toto pokládám za zcela nekompetentní precedens, který by poškodil nejen České dráhy, ale i hospodářství státu, a to hned z několika důvodů. Provozní zisky Českých drah nikdy nevykázaly plusové hodnoty. Stát každoročně na provoz doplácí několik miliard korun. Při zavedení jízd zdarma by se ztráta ještě navýšila a stát by dráhy dotoval mnohem více než šesti miliardami korun.

Jelikož by Žák chtěl zavést jízdné pouze v dopravní špičce, bylo by nutné jasně definovat čas. Vlakem cestují desetitisíce lidí denně. Podle čeho by dopravní špičku určil? Navíc pokud nebude mít cestující žádný jízdní doklad, neexistuje smluvní vztah cestujícího a dopravce, což je z hlediska práva docela podstatné. Bez odezvy by to jistě nezůstalo ani u ostatních provozovatelů dopravy, kterých by se státní jízdy zdarma velmi citelně dotkly. Podle mého názoru neexistuje soudce, který by jim ušlý zisk nepřiznal. Dopravu je nutné řídit jako systém na základě vstupních údajů, které získáváme například z přehledů o prodeji jízdenek a o frekvenci cestujících v daných směrech. Jen tak je možné provozovat systém optimálně jako kvalitní, spolehlivý, stabilní a také s minimálními provozními náklady. V opačném případě jsme na pouti, kde nic nezkoumáme a řetízkový kolotoč i labutě jezdí bez analýz a zdarma. Proto veřejně apeluji na ministra Žáka, aby v rámci zachování zdravého rozumu a fungování vlakové dopravy upustil od nesmyslného a populistického projektu "vlaky zdarma" a své nápady realizoval raději někde jinde.

prof. Ing. Václav Cempírek Ph.D.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme