Skalický: Turecko má zájem o obranný průmysl v Pardubickém kraji

15. 2. 2016

Vojenskou techniku z východu Čech znají v celém světě, spolupracovat chce i Turecko. Tak by se dala stručně shrnout návštěva velvyslance Turecké republiky J.E. p. Ahmeta Necati BIGALIHO v Pardubickém kraji. Do regionu přicestoval na pozvání poslance a člena Výboru pro obranu Jiřího Skalického (TOP09) a za jeho doprovodu absolvoval „turné“ po zdejších firmách působících v obranném průmyslu.

„První kontakt se tureckou stranou proběhl koncem roku, když jsem navštívil pana velvyslance v jeho rezidenci v Praze. Teď dostává spolupráce konkrétnější podobu. Pan velvyslanec všem navštíveným firmám předal přímé kontakty na kancelář, která řeší veškeré akvizice turecké armády,“ prozradil Jiří Skalický. Navíc turecká ambasáda nabízí vedením společností i cestu do Turecka, kde budou moci o případné spolupráci jednat osobně.

Velvyslanec v doprovodu vojenského přidělence nejprve navštívil pardubické firmy ERA a RETIA, které působí v příbuzném oboru – jako následovníci TESLY se zabývají vývojem a produkcí radarů. ERA má své zařízení po celém světě, mimo jiné i na letištích v Istanbulu, Ankaře nebo Antalyi, RETIA více řeší armádní potřeby. Participuje na projektech NATO, dodává techniku české armádě. Od roku 2008 vyvíjí i nové technologie nahrávání a analýzy komunikací, které využívají i různé dispečinky, call centra a navigační systémy. Velký zájem turecká strana projevila o technologii, která „vidí za zeď“. Aktivně se zajímala také o produkty přeloučské firmy SVOS, která se zabývá pancéřováním vojenských i civilních vozidel a výrobou neprůstřelných skel. Tečku celodenní návštěvy udělala exkurze v další přeloučské společnosti CSG Czechoslovak Group (dříve Excalibur Group), která sdružuje celou řadu firem v České i Slovenské republice, včetně výrobce nákladních aut TATRA.

„Pardubický kraj má v obranném průmyslu velkou tradici. Nejde jen o tyto čtyři firmy, které pan velvyslanec navštívil. Firem působících v tomto oboru je mnohem více. O to více je třeba sektor obranného průmyslu podporovat, pomáhat udržovat jeho tradici a snažit se vytvářet podmínky nejen k jejich podnikání, ale ve svém důsledku i k zaměstnanosti, potažmo vzdělávání. Firmy nabízejí stovky pracovních míst, potřebují ale kvalifikované lidi, takže je tu jasná nutno spolupráce se školami,“ připomíná Skalický. „Návštěva tureckého velvyslance jasně potvrzuje, že tato podpora má smysl. Firmy mají co nabídnout, na nás poslancích teď je, abychom vytvořili a dokázali udržet potřebnou legislativu na takové úrovni, aby firmám umožnila bez nesnází podnikat a zvyšovat nejen export, ale i dodávky tuzemským subjektům,“ naráží Skalický na skutečnost, že například česká armáda stále raději nakupuje v zahraničí než u českých producentů. „O český obranný průmysl má zájem celý svět, téměř 100% produkce směřuje do zahraničí. Proto se firmy dlouhodobě snaží přesvědčit i české ministerstvo obrany a armádu, aby nakupovala kvalitní a levnější technologii českých výrobců.

TOP 09 Pardubický kraj

Kontakty:
Jiří Skalický – tel.:737209711, mail: jiri.skalicky@top09.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme