Jaroslav Zedník: Samospráva kraje je služba

16. 7. 2012

Jaroslav Zedník, narozen 27. 3. 1962, starosta České Třebové a krajský zastupitel, 3 synové

Znám dobře starosti a radosti lidí v Pardubickém kraji a do krajských voleb jdu proto, že chci lidem sloužit.  Správa kraje je veřejná služba a lidé mají nárok na její kvalitu. Jsem osm let krajským zastupitelem a zajímají mě otázky spojené s financováním samosprávy kraje.

Kandiduji na hejtmana a budu-li zvolen do Rady Pardubického kraje, budeme urychleně muset řešit finanční udržitelnost v dopravě, školství i ve zdravotnictví. Všechny tyto oblasti jsou úzce propojené a nelze je řešit odděleně. Protože když se na jedné straně posílí rozpočet nemocnic, nemůžeme opravovat silnice nebo nemáme na provoz škol na straně druhé.

Deset let jsem starostou České Třebové, kde také žiji a která se od roku 1989 významně proměnila v moderní kulturní i sportovní město. Za dobu mého působení jsme stabilizovali základní školství, když jsme rozsáhle opravili dvě základní školy. Postavili jsme Domov pro seniory a tuto oblast služeb nadále rozšiřujeme; šest let provozujeme dopravu pro seniory. Rekonstruovali jsme divadlo Malá scéna a z peněz města jsme vybudovali polikliniku, kterou provozujeme tak, že nám nevytváří ztrátu. Postavili jsme zimní stadion a sjezdovku v Pekláku.  Vybudovali jsme multifunkční terminál a stabilizovali jsme zaměstnanost. Abychom ještě zvýšili zaměstnanost, uskutečňuje se v našem městě velká investice, a sice výstavba multifunkčního logistického termínu firmou Metrans. Po jeho dohotovení vznikne ve městě asi 1 500 nových pracovních míst.

Od příštího roku se podle nového zákona z dílny TOP 09 a Starostové zvýší příjem do pokladen z přerozdělených daní (RUD), což rozpočet města Česká Třebové zvýší o více než 10 milionů korun. Nový zákon pomůže většině měst a obcí v Pardubickém kraji, a mám z toho radost.

Jaroslav Zedník, starosta České Třebové a krajský zastupitel, nar. 1962, 3 synové

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme