Znovu „česká“ ERA rozvíjí spolupráci s vysokoškoláky i s městem Pardubice

14. 2. 2013

Nového generálního ředitele pardubické společnosti ERA Viktora Sotonu navštívil poslanec Jiří Skalický. Zajímal se o to, jak si vede firma, která se před rokem a půl vrátila zpět z amerických do českých rukou a nyní je jejím stoprocentním vlastníkem Omnipol. V současné době intenzivně rozvíjí spolupráci s městem Pardubice a vysokoškolskými studenty. Nyní zaměstnává ERA 230 lidí a oproti roku 2011 dosáhla trojnásobného obratu, který činí zhruba 700 milionů korun. „Významný podíl ze zisku investujeme do modernizace výrobního areálu, včetně výstavby nových budov. Část proinvestujeme již v letošním roce,“ uvedl Viktor Sotona.

Firma vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro armádní složky a bezpečnost. Nejznámějším produktem společnosti je pasivní sledovací systém VERA. Dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

 

Viktor Sotona v rozhovoru s Jiřím Skalickým hovořil o aktuální pozici firmy: „Naše společnost 95 procent výrobků exportuje do téměř 50 zemí, má kolem 130 zákazníků v Severní a Jižní Americe, Evropě, na Blízkém východě, v Africe a Asii, většinu obchodu představují civilní zakázky. V Česku jsou jejími největšími odběrateli Řízení leteckého provozu ČR a armáda.“  Před koncem roku 2012 vyhrála ERA výběrové řízení na dodávku 110 kusů vysílačů, které pomohou řídit pozemní provoz vozidel na letišti v Bruselu. „V rámci naší diskuze jsme hovořili i o případné spolupráci mezi pardubickým civilním letištěm a ERA, která by byla schopna některý ze svých výrobků zde nechat otestovat. V budoucnu by pak za určitých podmínek mohlo pardubické letiště její výrobky v civilní části využívat,“ uvedl Jiří Skalický.

 

Protože ERA patří do Pardubického regionu, chce její vedení vědomostně navázat a také navazuje na tradici vývoje a výzkumu v oblasti radarové technologie. „Jedná se o jednu z mála pardubických firem s vysokou přidanou hodnotou. Management ERA se zaměřuje na práci s mladými lidmi. Společnost úzce spolupracuje s Univerzitou Pardubice a s dalšími vysokými školami a nabírá odborníky z oblasti, ze které je potřebují,“ uvedl Jiří Skalický a na závěr dodal: „Pan generální ředitel Sotona vnímá budoucí pozici firmy i v kontextu užší spolupráce s městem Pardubice a s různými neziskovými organizacemi tak, aby se prezentovala jako podnik, který je úspěšný, který se rozvíjí a který chce tento náš region pozitivně ovlivňovat.“

Zdenka Hanyšová Celá, komunikace s veřejností

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme