Pardubický Lions Club věnoval peníze také Speciální mateřské škole v Moravské Třebové

4. 6. 2011

Na slavnosti, která se konala 27. května na pardubickém zámku, rozhodli členové zdejšího Lions Clubu o tom, že opět podpoří Speciální mateřskou školku v Moravské Třebové. Tentokrát jí posílají 20 tisíc korun z celkově vybraných devadesáti tisíc.

„Pardubický Lions Club má své hlavní zaměření v pomoci slabozrakým a nevidomým. Spolupracuje především s TyfloCentrem Pardubice. Další oblastí je pomoc postiženým a nemocným dětem,“ upřesňuje jeho dlouholetý člen a také poslanec Jiří Skalický (TOP 09 a Starostové).

„Během roku se klub věnuje práci s mecenáši a sponzory a poté vytipujeme dva až tři potřebné subjekty, kterým se peníze rozdělí,“ vysvětluje Jiří Skalický. „Tuto školku obdarováváme opakovaně a je to důkaz toho, že Pardubice na východní část kraje nezapomínají,“ zdůraznil Jiří Skalický. Další oblastí zájmu poslance je svitavský kojenecký ústav, kterému nedávno věnoval ze svých prostředků peníze na výmalbu nově vybudovaného resocializačního centra pro maminky s dětmi.

Pomoc již byla poskytnuta například Dětskému centru Veská, Krajské nemocnici Pardubice, Mateřské škole pro děti s vadami zraku v Pardubicích, Sdružení pro ranou péči v Pardubicích, Hamzově odborné léčebně v Košumberku, Speciální základní škole v Moravské Třebové a dalším. Lions Club Pardubice poskytuje pomoc nejen z vlastních zdrojů, ale pomáhá potřebným sháněním sponzorských darů. Finanční dary jsou spravovány na samostatném účtu, Lions Club na rozdíl od některých nadací hradí svůj provoz z členských příspěvků členů klubu a nikoliv z části darovaných prostředků.

Lions Clubs International je největší veřejně prospěšná organizace na světě, má 1,4 milionů členů organizovaných v 44 600 klubech ze 190 zemích světa. Lionské hnutí bylo založeno v roce 1917 s motem „We Serve“ (sloužíme). Po celém světě jsou Lionské kluby známy svou pomocí slepým a zrakově postiženým, svým mezinárodním programem SightFirst a Lions World Sight Day (světový den zraku), který se koná každý druhý čtvrtek v říjnu ke zvýšení povědomí o nutnosti řešit problémy slabozrakých a nevidomých. Lioni také celoročně sbírají použité brýle k distribuci v rozvojových zemích a to zvláště v měsíci květnu, který je "Lions Recycle for Sight" měsícem.

Zdenka Hanyšová Celá