Jak dopadlo PCR testování na středních školách v kraji?

20. 12. 2021
Asi 1750 žáků se v pondělí 13. prosince zapojilo do PCR testování na středních školách zřizovaných Olomouckým krajem. Pozitivní test byl zjištěn u 24 z nich.

"„PCR testy jsou daleko přesnější než dnes používané antigenní testy. Naší snahou je, abychom měli epidemii covid-19 pod kontrolou a aby se nákaza na školách nekontrolovatelně nešířila,“ vysvětlil Aleš Jakubec, krajský radní pro oblast školství.
První fáze testování se účastnily především školy, kde to bylo organizačně nejjednodušší – tedy ty, kde neprobíhají praxe, neprovozují domovy mládeže a podobně.
„Tento týden jsme PCR testy vyzkoušeli na gymnáziích a obchodních akademiích – například v Přerově, Prostějově, Olomouci nebo v Litovli,“ popisoval Jakubec.
Hejtmanství chce postupně zavést přesnější testy v co největším počtu školských zařízení. Od ledna proto plánuje počet zapojených škol navýšit.
„Bude to ale záležet na kapacitách laboratoří. Zde by pomohlo, pokud by vláda umožnila testovat i v jiné dny než jen v pondělí,“ dodal Jakubec.
V Olomouckém kraji za pondělí přibylo 819 potvrzených případů koronaviru. Denní přírůstky postupně klesají. Sedmidenní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel byl v úterý na hodnotě 899.
Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme