Pohled ekonoma na projekt Olomoucký hrad

21. 5. 2014

Po této replice bych rád vysvětlil stanovisko mé i klubu TOP09 k tomuto projektu. Jsem si vědom toho, že projekt Olomoucký hrad se chystal hodně dlouho, ale ze své dřívější praxe vím, že tato prostá skutečnost nikdy není argumentem projekt uskutečnit jen z tohoto důvodu. Ani argument, že toto místo si podobný projekt zaslouží, sám od sebe vedení města neopravňuje k vynaložení prostředků ve výši cca 100 mil. Kč i když část z nich pokryje dotace. Takových projektů, které „si zaslouží“ být realizovány má město víc, než prostředků, které jim může vyčlenit. Jen namátkou uvedu 3 akce. Jako první rekonstrukci ulice 1. Máje, která je nutná proto, abychom dlouhodobě udrželi tramvajový provoz v centru, jako druhou investice, které budou nutné v okolních ulicích poté, co Povodí Moravy zahájí protipovodňová opatření s budováním nových mostů přes řeku Moravu. Na třetím místě je to prodloužení nové tramvajové trati na ulici Zikovu a Schweitzerovu.

Srovnání s Aquaparkem může být na místě, i přesto, že se jedná o projekt mnohem menší. Samotná rekonstrukce život do prostoru letního kina nepřinese a dosud není rozhodnuto o tom, jak bude projekt provozován a který subjekt se o to postará.  V případě Aquaparku byla založena nová společnost, které se ovšem nepodařilo naplnit očekávanou návštěvnost a ani zde není na obzoru subjekt, který by takovou garanci nabízel. Nic na této skutečnosti nemění ani to, že na projekt získáme dotaci.

Poslední argument, který často slýchám, že neumožníme li tento projekt dokončit v příštím roce, už se nikdy nepodaří na něj získat dotaci. Toto tvrzení považuji za účelové. V návrhu Integrovaného operačního programu na období let 2014-2020 (k dispozici na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj) existuje specifický cíl 3.1 s názvem „Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního a přírodního dědictví“, pod který se jistě může podařit tento projekt začlenit, poté co budou zodpovězeny všechny otázky související s jeho ekonomikou a bude na něj možné vyčlenit potřebné prostředky.

Proto jsem přesvědčen, že správné je dát budoucím zastupitelům možnost projekt znovu promyslet, případně ho upravit a nerozhodovat za ně v posledních měsících našeho mandátu na radnici.

Ivo Vlach, náměstek primátora
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme