Parky čeká úklid každý víkend

7. 11. 2016

Odpadky kolem laviček i přeplněné koše by měly do zimy zmizet z olomouckých městských parků. V boji proti nepořádku, na který si Olomoučané stěžovali i na radnici, mají pomoci každodenní kontroly i nové nádoby na tříděný odpad. 
V Čechových či Smetanových sadech, v parku pod dómem svatého Václava a na dalších vytipovaných místech, kde se pravidelně objevují rozbité láhve od alkoholu či plastové obaly od nápojů, bude každé sobotní a nedělní ráno probíhat úklid. „Na exponovaných místech přibudou odpadkové koše, častější budou i kontroly městské policie,“ řekl k opatřením náměstek primátora Aleš Jakubec. Ve Smetanových sadech už několik nových nádob na tříděný odpad přibylo, během podzimu se mají tyto koše instalovat i na dalších místech Smetanových sadů a přibudou také v dalších olomouckých parcích. 

SPECIÁLNÍ LINKA 

Do boje proti nepořádku se mohou zapojit i samotní obyvatelé. Výstaviště Flora společně s magistrátem chystá také speciální telefonní linku, na kterou mohou návštěvníci parku zavolat a informovat o tom, jestli se někde povalují odpadky nebo jsou třeba přeplněné koše. 
Přesto, že náklady na tato opatření budou stát několik stovek tisíc, jinou možnost, jak situaci zlepšit, město nevidí. „Odhadované náklady zahrnující další nádoby na odpad, speciální linku a úklidové služby se budou pohybovat kolem půl milionu korun. Reprezentativní stav oblíbených olomouckých parků je ovšem prioritou a neukázněné chování části návštěvníků parků jinou možnost nedává,“ doplnil na závěr Aleš Jakubec. 

Zdroj: Olomoucký deník Datum vydání: 7.11.2016

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme