Liberecký kraj: Kde se setkává historie a příroda

22. 2. 2024

Liberecký kraj leží na samém severu České republiky. Je tvořen čtyřmi okresy: Česká Lípa, Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily.

Po Praze je druhým územně nejmenším krajem, jeho rozloha zabírá přibližně 4 % území České republiky. V kraji žije přibližně 449 000 obyvatel.

Liberecký kraj byl jako vyšší územní samosprávný celek vytvořen v roce 2000. Sídlem a zároveň největším městem kraje je Liberec.

Administrativní členění a statistické údaje:

· Kraj se dělí na čtyři okresy: Česká Lípa, Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily.

· Kraj má 10 obvodů obcí s rozšířenou působností a celkem 215 obcí.

· Území současného samosprávného Libereckého kraje se nachází na území bývalého Severočeského a Východočeského kraje.

Řízení kraje:

· Zastupitelstvo kraje čítá 45 členů a je voleným statutárním orgánem.

· Kraj má svůj krajský úřad, jehož čele stojí hejtman.

· Hejtmanem je Martin Půta, který plní úkoly statutárního orgánu zaměstnavatele.

· Krajský úřad Libereckého kraje sídlí na adrese U Jezu 642, Liberec 2. Je to místo, kde se rozhoduje o záležitostech týkajících se kraje, a kde se plní úkoly veřejné správy. tým zde pracuje na řešení různých agend, od rozpočetnictví až po ochranu přírody a krajiny.

· Liberecký kraj je známý svou krásnou přírodou, horskými oblastmi a historickými památkami. Můžete zde objevovat malebné městečka, turistické trasy a zajímavá místa. Pokud máte rádi přírodu a kulturu, určitě stojí za to navštívit tento kraj!

Historická města:

· Liberec: Moderní město s bohatou historií. Můžete navštívit Ještěd, symbol kraje, a ZOO Liberec.

· Jablonec nad Nisou: Město slavné pro svou sklářskou tradici. Zdejší šperky jsou vyhledávané po celém světě.

· Česká Lípa: Malebné město s historickými památkami a krásným okolím.

Liberecký kraj je místem, kde se setkávají minulost a budoucnost, kde každý krok vede k objevování nových tajemství. Ať už jste milovníkem hor, historie nebo kultury, tento kraj má co nabídnout!

Glosa o Libereckém kraji na závěr:

V kraji, kde se hory dotýkají oblohy, kde řeky křižují zelené údolí, tam leží Liberecký kraj, jakoby z pohádky, s kouzlem, které přitahuje dobrodruhy.

Liberec, jehož srdce bije v rytmu města, kde se střetávají historie a moderní doba, kde v ulicích zní smích dětí a šepot stromů, je místem, kde se setkávají lidé z různých koutů.

Na horách Jizerských a Krkonošských, kde sníh tvoří bílou pokrývku země, se v zimě rozbíhají lyžaři a snowboardisté, a v létě se turisté vydávají na horské túry.

Jablonec nad Nisou, město skla a šperků, kde se tvoří klenoty s leskem diamantů, je symbolem řemeslného umění a kreativity, které se nese v každém kousku skla.

A Česká Lípa, kde se stýkají historické cesty, kde se v každém kamenu skrývá příběh, je městem, které si zachovává svou autentičnost, a jehož duše je spojena s krajinou a lidmi.

Liberecký kraj, to je více než jen geografie, je to místo, kde se setkávají minulost a budoucnost, kde se rodí příběhy a kde se snoubí kultury, a kde každý krok vede k objevování nových tajemství.

Tak pojďme společně prozkoumat tento kraj, kde se příroda stýká s lidskou tvorbou, a kde se každý den může stát dobrodružstvím, v Libereckém kraji, kde srdce bije v rytmu pohádky.

Miloslav Václav, předseda RO TOP 09 Česká Lípa

Štítky
Osobnosti: Miloslav Václav
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme