17. 11. 2019

S pokorou a slušností se vyjádřím k některým událostem, které v posledních dnech prožíváme. Pan Babiš byl 17. 11. s týmem svých ministrů na Národní třídě. V brzké ranní době a dokonce o víkendu opět „makali“ (zde uvádím citaci jeho slov, abych se nedostal do seznamu plagiátorů závěrečných studijních prací některých z jeho blízkých spolupracovníků z řad členů koaličních stran). Viditelná a dle jeho osobního vyjádření pravidelná snaha dostavit se k tomuto aktu v méně obvyklý čas mně připomněla nejen jeho minulost, ale též jeho „přítomnost“. Společně s až dětsky naivní mystifikací týkající se času zahájení našeho sobotního setkání na Letné v jím vlastněném deníku METRO (namísto 14:00 uvedeno 16:00) se těmito akty opět otevřeně přihlásil k praktikám, které byly a stále jsou vlastní a blízké organizaci, která mu otevřela svoji náruč již dlouho před sametovou revolucí.  Zcela jistě se na něj nebudou zlobit ani pánové Filip, Grebeníček, Ondráček, Grospič  a paní Semelová. Zřejmě ne, protože na mnohé události spojené se 17. 11. 1989 mají velmi podobné názory. 

16. 11. jsem byl opět na Letné.  Zde s odvoláním na rétoriku vybraných členů politické strany ANO sděluji, že drtivá většina z nás, přítomných na Letné, respektují demokratické volby, t.zn. naše setkání není v žádném případě popřením tohoto institutu – tak, jak koalice zdůrazňuje. To však přece neznamená, že po řádných volbách nastane kult čtyřletého téměř božského uctívání „vítězů“ voleb. A právě zde se hlasitě a otevřeně hlásím k aktivitám Miliónu chvilek a k našemu společnému závěru, že demokracie a svobody jsou v naší republice ohroženy. Slova pana Babiše, že sametová revoluce přinesla demokracii (opět zde cituji – „a tak ji zde přece máme a vůbec nechápu, proč to ti lidé dělají„) jenom podtrhují naturel a skutečnou tvář tohoto člověka. Téměř za tragikomickou považuji dokonce i významnou část z jeho projevu v Národním muzeu, ve kterém glorifikoval cosi, čemu ani sám nemůže věřit a nemám v tuto chvíli na mysli historická fakta, která se v jeho projevu objevila. I tento projev mně připomněl rétoriku, která rezonovala všemi projevy ještě před sametovou revolucí.

Na závěr chci zdůraznit, že jsme si veškeré náklady spojené s cestou z Jablonce nad Nisou na Letnou (benzín cca 250 Kč, 4x lístek na metro – 2x32 Kč, 2x24 Kč, oběd – 400 Kč, káva na Staroměstském náměstí – 60 Kč, nákup knihy od Jaroslava Kmenty Rudý Zeman za 349 Kč v Paláci knih Luxor) uhradili s mojí partnerkou sami.

Nechci se aktivně účastnit politiky, ve které každý hází jenom špínu na toto druhého a ranní projev pana Babiše ze dne 17. 11. toho byl hmatatelným důkazem, ale rád bych pomohl aktivně řešit ty skutečné problémy, které má tato země. Nechci se spokojit pouze s gulášem a makovými buchtami – přeji si, aby v této zemi byly zachovány ryzí a čisté hodnoty svobody a demokracie.

Mgr. Jiří Vondráček, člen KV TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jiří Vondráček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme