Nezávislým souborům dává Brno málo, kritizuje opozice

14.2.2012  Mladá fronta DNES  Strana 3  Brno

BRNO Brněnská radnice by podle opozice měla dávat větší díl peněz z kulturních dotací nezávislým souborům. Městské příspěvkové organizace včetně kamenných divadel inkasují za rok zhruba 750 milionů korun, nezávislé scéně město rozděluje ročně kolem 15 milionů korun.
„O disproporci mluví i Program rozvoje kultury, který si nedávno nechali zpracovat od odborné firmy radní. Studie však nenavrhuje řešení a ani na úrovni zastupitelstva se o něm nediskutuje,“ řekla včera opoziční zastupitelka Irena Matonohová (TOP 09).
Podle Matonohové studie za 800 tisíc korun vůbec nepřišla s návrhy řešení.
Chybí kritéria, podle nichž by se peníze měly dělit. Podle ní se přitom kritéria nabízejí, a to - kde soubory hrají, kolik jim chodí lidí na představení, jestli se účastní zahraničních akcí a jaké mají výsledky.
Připustila, že například výsledky jsou v kultuře obtížně měřitelné, podle ní však o nich mluvit lze. Jako jeden z nich zmínila účast různých divadel na festivalech. Na některých se konají soutěžní přehlídky, u jiných festivalů lze prý mluvit o diváckém dopadu a reklamě, kterou tam soubory Brnu udělají.
Na úrovni sportovních dotací přitom podle místopředsedy brněnské TOP 09 Jindřicha Zuziaka radnice podobná kritéria má. „Sportovní kluby jsou odstupňovány podle toho, v jakých hrají soutěžích, jaké získaly umístění a podobně,“ uvedl.
O kultuře se mluví v Brně více od loňska, kdy koalice ČSSD a ODS ohlásila na letošek plošné dvacetiprocentní provozní škrty. Pak radnice u části institucí míru úspor snížila, podle primátora Romana Onderky (ČSSD) však zařízení, která ušetří méně, budou mít úsporné období rozložené do více let. Ta s dvacetiprocentními úsporami by měla mít dvouleté úsporné období.
Při diskusi o škrtech v kultuře opozice i část lidí z odborné sféry volaly po odvolání šéfa Národního divadla Brno Daniela Dvořáka. Koalice ho podržela. Včera Matonohová požadavek na Dvořákův odchod zopakovala.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme