Bývalé starostce na Břeclavsku hrozí vězení. Starosta prozradil více

27. 4. 2011

Zbytečné výdaje, nevýhodný pronájem pozemků i nebytových prostor. Škody za miliony korun. To všechno klade za vinu současné vedení Moravské Nové Vsi tomu předcházejícímu. Kvůli pronájmu pozemků na výstavbu sluneční elektrárny dokonce už padlo i trestní oznámení.

Zjistili jsme jisté nedostatky v hospodaření, které byly spojené s nadbytečnými výdaji. Jde o některá pochybení, zejména co se týče rady obce, a na to navazují další nehospodárnosti,“ vylíčil starosta městysu Marek Košut.

Největší problém a pochybení ze strany své předchůdkyně vidí v pronájmu pozemků na výstavbu fotovoltaické elektrárny. „Podle mého názoru byl v tomto případě porušený zákon o obcích a vznikla jakási škoda, Z toho jiný výsledek vyvodil nelze, než je možné porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ vyslovil se jednoznačně.

Jak říká, za jeho předchůdkyně Jany Krutákové se děly i další podivnosti. „Jednalo se o nechci říct běžné záležitosti, jsou to pořád ještě excesy, které znamenaly přespříliš velké výdaje,“ zdůraznil Košut.

Krutáková se brání

„Považuji to za takovou štvanici. Nevím, z jakého důvodu vznikla, ale možná je i účelově zaměřená,“ přemítala bývalá starostka Moravské Nové Vsi Jana Krutáková. „Existuje skupina lidí, která toto dění řídí s jasným cílem,“ naznačila vzápětí.

Krutáková odmítá, že by se za dobu jejího působení na novoveské radnici postupovalo nehospodárně. „Pokud něco měla schválit rada městysu, schválila to. Stejně tak zastupitelstvo,“ řekla k obviněním svého mladšího nástupce.

Košut má jiný názor. „Mnohdy jsem se divil, co tady máme za nedopatření,“ kroutil hlavou. Co se týče věcných břemen na sluneční elektrárnu, jedná se podle jeho slov řádově o miliony korun. Na podle něj nevýhodném pronájmu zase městys tratil statisíce korun. „Bylo možné jej sjednat mnohem výhodněji,“ byl přesvědčený.

Podle Košuta si také dlouho nikdo nedal práci s tím, aby prošel smluvní vztahy či platby za energie. Jak říká, na radnici také pracovalo příliš mnoho lidí, s čímž jsou spojené značné mzdové náklady.

Po nástupu na radnici jsme uspořili takřka ve všech možných sférách. Chraň bůh, abych řekl, že v jednání našich předchůdců byly nějaké úmysly. Podle mě si jen někdo nedal práci s tím, aby se pokusil cenu stlačit,“ zamyslel se starosta, který chce nechat prověřit hospodaření obce někým nezávislým.

„Podat trestní oznámení na neznámého pachatele a obviňovat bývalé vedení? To se mi nelíbí. Buď je zřejmý viník, nebo není. Pokud je nějaké obvinění, ať je to adresné,“ přidal svůj názor Jiří Frýdek, který v Moravské Nové Vsi žije.

„Chápu, že spousta lidí si není schopná spočítat některé věci. Nadstandardní platy? Museli se držet tabulek. A mimo jiné, to stanovuje účetní,“ postavil se za exstarostku.

Jiří Ševčík

zdroj: breclavsky.denik.cz, 27.4.2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme