Vitula: Mám pochybnosti o efektivitě investic do Znojemské nemocnice

23. 4. 2012

V březnu letošního roku rozhodli krajští radní o dostavbě Znojemské nemocnice. Schválená investice převyšuje částku 400 mil Kč. Podle 1. náměstka hejtmana se prostředky zajistí z úvěru Evropské investiční banky. „Nesouhlasíme s dalším zadlužováním kraje, obzvláště v případě velmi pochybných investic do Znojemské nemocnice,“ prohlásil Jan Vitula, krajský předseda TOP 09. Jihomoravský kraj ve Znojemské nemocnici proinvestoval už částku výrazně převyšující 1 mld. Kč.

Historii investic do Znojemské nemocnice doprovází mnoho nejasností. Již v roce 2004 vznikl generel rekonstrukce a dostavby nemocnice s celkovou plánovanou cenou 2 mld. Kč, který však nebyl nikdy schválen.

Přesto byla v  letech 2005 až 2008 schválena 1. etapa (1. část) rekonstrukce v celkové výši 460  mil. Kč  s  DPH, „Překvapila mě skutečnost, že se investice v takovémto rozsahu realizuje bez schváleného generelu, a že akci provázelo uzavírání řady dodatků s navýšením ceny, a to na základě jednacích řízení bez uveřejnění i u investic, které se zřetelně daly očekávat.“ podivuje se Vitula.

V letech 2008 až 2009 pokračovala rekonstrukce 2. etapou (1. část) investicí za cca 550 mil. Kč s DPH. „Výběrové řízení bylo vyhlášeno tak, že nabídku poslal jen jeden uchazeč, kterému byla následně zakázka i zadána,“ sdělil Vitula. Zvláštní je, že její hodnota je o skoro 200 mil. Kč vyšší než investiční záměr.

V souvislosti s touto akcí proběhla celá řada dalších menších výběrových řízení jako například na zajištění úvěru, které vysoutěžila banka, jejíž nabídka byla opět jedinou podanou.

Bez zajímavosti není ani fakt, že Jihomoravský kraj investuje do jediné nemocnice stamilionové částky a přitom není ukončená diskuze o 2. etapě koncepce sítě krajských nemocnic, ze které by teprve měl vyplynout rozsah a struktura lůžkové zdravotnické péče v kraji.

Uvedené informace pocházejí z veřejných zdrojů. „Vzhledem k závažným pochybnostem o transparentním hospodaření s veřejnými prostředky v souvislosti s rekonstrukcí a dostavbou nemocnice ve Znojmě jsem dnes požádal hejtmana Jihomoravského kraje o bližší informace k uskutečněným investicím v této nemocnici, a to od roku 2005,“ doplnil Vitula.

„Těším se také na vysvětlení 1. náměstka hejtmana, proč investujeme 2 mld. Kč výhradně z českých veřejných zdrojů do nemocnice, která by měla poskytovat péči i rakouským občanům,“ uzavřel Vitula.

 

Petr Štědronský, krajský manažer
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme