25. 2. 2010
Drahá elektřina začíná ohrožovat růst české ekonomiky. Podle Energetického regulačního úřadu si v roce 2010 na výrobu energie ze slunce připlatíme přes 2,6 miliardy -  tedy 38% z celkové dotace na obnovitelné zdroje energie. Proč ale vyhlašuji poplach? Protože ze slunce se vyrábí pouze 6 %. Ostatních 94% energie představují ostatní alternativní zdroje - vítr, voda biomasa a bioplyn. To je velký nepoměr.

Štědrost zákonodárců v roce 2005 neznala mezí. Do zákona 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů vložili i ve srovnání s okolními státy opravdu výhodné podmínky. Jen málokterý podnikatel z kteréhokoliv koutu světa by nezajásal. Rychlý rozvoj ve fotovoltaice vedl nejen ke zlepšení parametrů solárních panelům, ale i k poklesu ceny panelů. To lze jedině uvítat. Na pováženou však zůstává fakt, že zákonodárce za celé ty roky tento pokles nezohlednil v nějaké zákonné úpravě. Až nyní, kdy bije na poplach kde kdo, přichází do poslanecké sněmovny návrh pozměňující rozsah podpory výroby elektřiny ze slunečních elektráren. Ve většině okolních zemí už změny proběhly a například dnešní německé ceny jsou téměř poloviční proti těm českým. Zdravý rozum velí odsouhlasit změny. Bude toho však česká poslanecká sněmovna v době předvolební rozhádanosti schopna? Věřím, že ano. Výsledkem totiž bude nižší cena elektřiny pro podniky i občany. Stačí letmý pohled na současná čísla. V roce 2009 si každá domácnost za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů  připlatila 1,5 % z celkové ceny dodávané elektřiny. Letos si připlatí 4,9%, podniky dokonce 7,51 %. Co by se stalo bez úpravy zákona v parlamentu, si umí domyslet asi každý. S nadsázkou řečeno, bez novely zákona nezbývá nic jiného, než aby každý občan vzal z domu deku a přikryl při svitu slunce nejbližší sluneční kolektor.

Slunce, vítr, voda a biomasa představují životně důležitou alternativu vůči docházejícím zásobám ropy, uhlí či plynu. Avšak cena elektřiny ohrožující konkurenceschopnost českých podniků je nepřípustná.  Trubme na poplach! Při troubení zároveň hledejme lepší způsoby, jak tyto alternativy v budoucnu financovat a jak nejlépe nové technologie využívat!
Jan Husák, poslanec PS PČR za TOP 09, místopředseda Hospodářského výboru
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme