7. 7. 2023

Rekonstrukce chodníku ve Vinohrádkách mezi domy

Chodníky, silnice a veřejné osvětlení jsou základem spokojených občanů. Ne vždy je však cesta k realizaci jednoduchá. Přesto byla v dubnu ve Vinohrádkách zahájena už čtvrtá etapa chodníků, tentokrát od kapličky, správněji řečeno od zvoničky, až po jabloňový sad. Vinohrádky prošly za posledních 5 let opravdu zásadní změnou – mají nový vodovod a chodníky, vyčištěné a obnovené příkopy a rekonstruovanou hasičskou zbrojnici. Na realizaci byla obci poskytnuta dotace ve výši 177 000 Kč z Jihomoravského kraje. Zvolili jsme zámkovou dlažbu ve tvaru kosti. Zhotovitelem byl pan Ivan Anschlag z Uherčic a celková celková cena této etapy je 386 888,55 Kč. Jedná se o úsek dlouhý cca 150 metrů. Demontáž původního chodníku provedli zaměstnanci obce, čímž jsme ušetřili nemalé finanční prostředky. Je to tedy další krůček k tomu, abychom se s rekonstrukcí chodníků přesunuli z Vinohrádek do Branišovic. Děkuji občanům za trpělivost při opravách. Myslím, že se vyplatila.

Branišovice Vinohrádky

 Fotovoltaické elektrárny na obecních budovách

V rámci energetických úspor došlo také k vybudování dvou solárních elektráren na střeše komunitního centra i na budově obecního úřadu. První má výkon 5,04 kW a druhá 5,06 kW, více nám vlastník infrastruktury EG.D nepovolil. Výrobu je možné sledovat pomocí aplikace z mobilního telefonu. V současné době čekáme na připojení do distribuční soustavy. Zhotovitelem byla společnost LUKY system, spol. s r.o., a instalace na budově komunitního centra stála 221 680 Kč bez DPH a na obecním úřadě byla cena 233 790 Kč bez DPH.

Fotovoltaika na obecních budovách

Přírodní zahrada mateřské školy

Na jaře byly instalovány herní prvky do přírodní zahrady, dle projektu a výběru pedagogů. Sedm herních prvků od společnosti DŘEVOARTIKL stálo 432 091 Kč. Dále došlo k instalaci pískoviště. Dle návrhu architekta je jeho součástí terasa, která měří cca 9 metrů a je vyrobena z roštů z modřínových hranolů a terasových modřínových prken s drážkováním. Proti slunci děti chrání plachta nad pískovištěm a součástí je i tabule. Tento prostor bude využíván pro různá kulturní vystoupení dětí a jako venkovní učebna. Realizace vyšla na 400 000 Kč. Nyní probíhají práce na vybudování skladu na hračky vedle budovy posilovny.

Nové hřiště mateřinky

Nové hřiště mateřinky

Marek Sovka, starosta obce Branišovic a krajský předseda TOP 09 JMK

V Branišovicích dne 7. července 2023

Štítky
Osobnosti: Marek Sovka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme