V Boskovicích začali s obnovou hřiště u školičky

22. 8. 2022

Již třetí rok pokračují v Boskovicích v realizaci návrhů participativního rozpočtu. Jeho prostřednictvím jsou vybírány projekty přímo navržené občany města, které splňují administrativní i finanční limity. V minulém roce byla vybrána obnova hřiště U školičky vedle Městských lázní. A s jeho realizací město definitivně začalo v červenci. 


Autorkou vítězného projektu je Irena Urbani. Nyní zarostlé a neudržované hřiště by mělo získat nový povrch a stát se vhodným místem pro míčové hry, aktivní volný čas dětí či přesunutí současných cvičení jako je thai-chi, pilates, jóga a třeba i cvičení rodičů s dětmi z prostor školičky na čerstvý vzduch. Maximální rozpočet je 400 tisíc korun. „V našich plánech je mít hřiště dokončené na podzim letošního roku, řekněme v říjnu. Ale je to samozřejmě odvislé od toho, jak se podaří vybrat dodavatele stavby. Řízení vypíšeme brzy,“ říká místostarostka města Michaela Žejšková. 


Od vybrání projektu prošla jeho podoba menšími úpravami. „Bavili jsme se hlavně o vhodném povrchu. Vysněný byl pryžový, ale to by bylo příliš drahé. Nestačilo by jen položit povrch, ale také poměrně výrazné terénní úpravy. Od toho jsme museli ustoupit a místo toho bude na místě položen umělý kazetový, rozebíratelný, probarvený, vodopropustný a bezúdržbový povrch, který splňuje podmínky pro většinu tradičních sportů,“ dodala místostarostka. 


V Boskovicích zároveň nadále připravují již třetí ročník participativního rozpočtu. „V tuto chvíli probíhá kolečko na úřadu a posledního srpna by měla rada schvalovat vyhlášení hlasování. To by mělo proběhnout v září,“ přiblížila Žejšková. Letos se ale o přízeň občanů budou ucházet projekty jen tři. „je to výrazně méně než v minulých letech, ale neřekla bych, že je to jen zpřísněním podmínek při přihlašování projektů. Dnešní doba není zrovna vhodná, aby občané komunikovali a připravovali projekty. Za nás je ale velké plus, že projekty již prošly větší kontrolou, protože podavatelé jinak těžko zjistí, že projektu stojí v cestě například sítě nebo je plocha zatížena dotací.“ 


Zároveň probíhá také plnohodnotná výstavba vítězného projektu z roku 2020, Louka v proluce u Židovského obecního domu. „Není to takové, jako mělo být v původním projektu, ale náklady byly zkrátka vysoké,“ zakončila Žejšková s tím, že na stránkách participativního rozpočtu města bylo přidáno k tomuto projektu nově také vyúčtování. „To ukazuje, že nic není zadarmo. A třeba bourací práce stály většinu rozpočtu.

Regionpress.cz

V Boskovicích dne 16. srpna 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme