Brno oslaví 17. listopad Festivalem svobody

15. 11. 2016

17. listopad je Den studenstva, výročí Sametové revoluce a také Den boje za svobodu a demokracii. Letos si tento významný den připomíná bohatým programem v rámci Festivalu svobody.

„Sedmnáctý listopad v dějinách této země symbolizuje mimo jiné studentskou odvahu. Odvahu, která je vždy tak mladá a plná síly, že neváhá přinášet oběti. A nám, kdo z této odvahy žijeme dlouhá desetiletí, nezbývá než býti vděčni. Vděčni všem, kteří nám připomínají skutečné hodnoty,“ říká Petr Francán, děkan divadelní fakulty JAMU.

„Vzhledem k nedůstojným událostem, které začaly poslední volbou prezidenta a eskalují v těchto týdnech, jsme se rozhodli přidat k velkým pražským oslavám svobody a demokracie a uspořádat Festival svobody i v Brně. Chceme prozápadní civilizovanou společnost a aktivní občany, kteří si budou těchto hodnot vážit a každý den malými kroky budovat náš společný svobodný svět,“ dodává za organizátory Šárka Václavíková.

Akci podporuje i židlochovický starosta a koaličně dohodnutý náměstek hejtmana JMK Jan Vitula: „Politika už se dnes nedělí na levici a pravici, ale na ty, kteří uznávají hodnoty základních lidských práv a svobod a demokracie a na ty, kterým jsou takové hodnoty víc než vzdálené. Je potřeba si tento svátek demokracie důstojně připomenout a mít na paměti, že demokracie není samozřejmost.“

 

Program:

11:00 – 17:00 - komentované prohlídky bývalé káznice na Cejlu; káznicí provede Michal Doležel, místostarosta Sokola Brno I a nový krajský zastupitel

15:30 – 17:00 - diskuze Kabinet Havel na téma ideály mládí a oběti za národ s Petrem Oslzlým (Centrum experimentálního divadla), Petrem Francánem (JAMU) a Michalem Doleželem.

16:30 – 18:00 – Oslava 17. listopadu u Nové radnice (Dominikánské nám.) - vystoupí osobnosti brněnska a jižní Moravy - Barbora Antonová, Petr Francán, Jan Špilar, Zdeněk Papoušek, Vladimír Morávek a Jan Vitula. Připravena budou kulturní vystoupení a stánek s horkým moštem na zahřátí.

17:30 – 18:10 – Mše svatá za poděkování za svobodu v kostele sv. Tomáše – celebruje Mons. Pavel Konzbul, pomocný biskup brněnský.

Andrea smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 15. listopadu 2016

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme