Heger: Prachatický hospic si za svou desetiletou práci zaslouží naši úctu

25. 10. 2015

„Hospicová péče je určena pacientům, u kterých už medicína vyčerpala své možnosti. Přesto - nebo právě proto mají tito lidé právo na takovou péči, která respektuje jejich důstojnost, zachovává kvalitu jejich života a dodává člověku i potřebnou spirituální podporu a pocit, že na svou nemoc nezůstali sami. Zvláště oceňuji, že prachatický hospic poskytuje i domácí hospicovou péči, která umožňuje pacientovi zůstat co nejdéle v bezpečí rodinného prostředí,“ uvedl na adresu desetiletého působení prachatického hospice Leoš Heger. Tomuto zařízení předával v roce 2011, tehdy ještě jako ministr zdravotnictví, Cenu Makropulos, která oceňuje projekty z oblasti zdravotní a sociální péče určené seniorům.

Na setkání se starostou města Prachatice Martinem Malým se hlavně diskutovala otázka financování obnovy památek. „Město Prachatice dává ze svého rozpočtu každoročně minimálně 5% ze svého 200 milionového rozpočtu na údržbu a obnovu památek. Dokonce si památky i kupuje, aby je mohlo opravovat. V tom je za jedno s filozofií jihočeské TOP 09, která péči o dědictví našich předků považuje za jednu ze svých priorit“, vysvětluje Tomáš Bouzek předseda jihočeské TOP 09.

V podvečer se bývalý ministr Leoš Heger setkal na půdě jihočeské hospodářské komory s místními podnikateli. „Nejvíce nás trápí nedostatek kvalifikované síly a to nejen ve zdravotnictví“, zaznívalo téměř ze všech stran. „Okres Prachatice totiž patří s dlouhodobou nezaměstnaností okolo 2% k nejnižším v republice. Důvodem je blízká hranice s Německem, kam hodně lidí po studiích odchází pracovat. Např. zdravotní sestra si vydělá 3x tolik než v Čechách“ říká předseda regionální organizace TOP 09 Jan Vozábal.

    Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme