Trantina: Rekonstrukce volejbalové haly hrozí další blamáž

8. 12. 2016

Českobudějovičtí volejbalisté již řadu let drží „černého petra“ a jako jediní z „áčkových“ sportovních klubů hrají v nezrekonstruovaném sportovním stánku, který navíc – vedle klasického opotřebení – nesplňuje podmínky pro pořádání mezinárodních soutěží.

Už v minulosti mělo někdejší vedení města snahu tento problém řešit výstavbou nové haly. „Jako člen tehdejší rady města jsem varoval před možnými důsledky výběru projektu, jehož cena nesplňovala podmínky zadání. Vše pak skončilo neslavně, když ÚHOS zrušil výsledky soutěže. Ve hře se tehdy rovněž dočasně objevil darovaný projekt,“ připomíná tři roky staré události českobudějovický zastupitel za TOP 09 Tomáš Bouzek.

Nyní je opět na jednacím stole návrh, na základě kterého VK Jihostroj poskytne městu bezúplatně projekt na rekonstrukci volejbalové haly. Záměr už schválilo současné vedení města, které tvoří koalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS.

„Jakkoli z právní analýzy, kterou si zadala současná koalice, nevyplývá, že by darovat projektovou dokumentaci nešlo, jedním dechem se v ní ale také uvádí, že jde v podstatě o obcházení novely zákona o zadávání veřejných zakázek. V analýze se navíc vyskytují četná „ale“. A jak má zkušenost stavitele a technického dozoru napovídá, v případě takovýchto zásadních a nákladných projektů se „ďábel“ schovává právě v detailech,“ upozorňuje člen komise rady města pro architekturu a rozvoj stavební inženýr Tomáš Trantina a dodává: „Vedle možného konfliktu se zákonem osobně vidím i konflikt s metodikou ministerstva pro místní rozvoj, kdy ministryně Šlechtová, která stejně jako budějovický primátor kope za ANO, jasně doporučuje pořádání soutěží jak o návrh, tak o dodavatele jednotlivých částí procesu výstavby (projekt, výstavba). A je to více než logické. Město přeci nemůže vydat takovýto bianco šek na úpravu jednoho ze svých nejdůležitějších objektů. Bez soutěže na vzhled, na zpracovatele dokumentace, dokonce se ani nikde nepíše o tom, že maximum nákladů na rekonstrukci má být XY korun. Já osobně tak vidím jen spoustu nezodpovědných otázek, z nichž každá může opět celý projekt torpédovat, a to už by byl druhý vlastňák města během krátkých tří let, navíc v případě stejného objektu!“

Pochybnosti se podle Tomáše Trantiny týkají třeba odpovědnosti za vady dokumentace. Např. co se stane, když bude dokumentace chybná a městu se stavba prodraží o desítky milionů? Kdo pak ponese odpovědnost? Další úskalí se týkají autorského dozoru a zejména chybějící orientační částky, kterou má maximálně v projektantských cenách stavba ve finále dosáhnout.

„Město zkrátka vůbec nemá kontrolu nad výslednými náklady a nad tím, kdo bude dokumentaci připravovat. Neznám jediného člověka, který by vlastní dům rekonstruoval podle představ a projektu svého nájemníka, a nevěděl, jak bude potom dům vypadat a kolik ho stavba bude stát. To je absurdní a nikdo by takto přeci se svým vlastním majetkem nenakládal...,“ diví se podivnému postupu současné koalice Tomáš Trantina a dodává: Chápu, že chce město postupovat maximálně hospodárně a úspora několika milionů za projekt vypadá lákavě, nicméně už dlouho platí, že jediné náklady, které se vám vždy na stavbě vyplatí, jsou do propracované a kvalitní projektové dokumentace. To co si tímto způsobem opatřuje radnice, může dopadnout všelijak.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme