Terénní hospicové péči pomáhá benefice Pavla Klímy

21. 9. 2016

V sobotu se v galerii Špejchar uskuteční od 17 hodin preaukční výstava, kterou pořádá v rámci své vernisáže kandidát na senátora Pavel Klíma. Jde již o třetí ročník benefice, jejíž výtěžek je určen pro Domácí hospic Jordán. Svou účastí projekt podpoří např. Olga Sommerová a Karel Schwarzenberg.

Více o samotném projektu Pavel Klíma:

Nedostatečné zakotvení terénní hospicové péče

Mobilní hospice mnoha lidem přinášejí velmi potřebnou službu v posledním stádiu jejich nemoci. Bohužel jsem měl za poslední rok i dvě smutné zkušenosti s lidmi ze svého okolí. Přestože řada z nás si uvědomuje význam této služby, stále zůstává mimo úhradový systém zdravotních pojišťoven. Vedení Jihočeského kraje je na podporu skoupé, a tak je mobilní hospicová péče odsouzená na podporu z dotací a především darů.

Sám se pokouším táborský Domácí hospic Jordán podporovat dobročinnými akcemi, a to už od jeho vzniku v roce 2009. Tehdy mě a moji ženu Jana Špačková s Marií Sovadinovou pozvaly na úvodní schůzku, kde mluvily o záměru založit domácí hospic. Ta myšlenka mě oslovila. Podle statistik si 80 procent lidí přeje zemřít doma. Podaří se to jen zlomku z nás. Dost lidí by to svým blízkým i rádo umožnilo, ale nemají k tomu potřebné podmínky.

Stačí se přitom inspirovat u našich sousedů. V Německu existovalo v roce 2013 na 277 mobilních domácích týmů paliativní péče, tedy péče o pacienty v posledním, nevyléčitelném stádiu nemoci. V péči těchto týmů bylo 8,5 procenta umírajících. V Rakousku je to dokonce 11 procent. U nás pouhé jedno procento! V Německu v roce 1998 uzákonili tuto péči jako součást zdravotnického systému a 90 procent nákladů se hradí ze zdravotního pojištění. Je samozřejmě něco úplně jiného hledat u sponzorů 10 procent potřebných peněz anebo 60 procent jako je tomu u nás, kdy granty a příspěvky státu, kraje a obcí pokrývají pouhých 40 procent nákladů.

 Podpora hospice z benefice

Začal jsem si lámat hlavu, jak bych mohl pomoci. Bylo jasné, že z platu ve školství toho moc nezmůžu. V Holandsku jsem ale viděl dobročinné aukce, a protože jsem výtvarník, oslovil jsem kolegy, jestli by věnoval každý nějakou svou práci, kterou bychom vydražili. Hned napoprvé se sešlo 24 obrázků a první dobročinnou aukci jsme uspořádali v roce 2010 v táborské Střelnici. Podařilo se obrázky vydražit za 140 tisíc korun. Až nedávno se dozvěděl, že tyto peníze pomohly hospici Jordán přežít jeho první rok. Od samotných klientů totiž nemohou hospice vybírat plné náklady za své služby, to by bylo neúnosné.

V roce 2013 jsme tedy na Střelnici uspořádali další aukci, sešlo se už 49 děl a získali jsme pro hospic kolem 160 tisíc.

Hospic sám se nemůže z etických důvodů účastnit reklamy. Osvětu a pomoc přitom potřebuje, takže my kolem děláme, co umíme a můžeme. Rádi bychom proto přispěli k tomu, aby byla i mobilní hospicová péče legislativně zakotvena a dobročinné akce nesloužily už jako hlavní zdroj příjmů, ale „pouhá“ osvěta.

 Letošní benefice ve Špejcharu

Letošní aukci chystáme na první adventní neděli do galerie Špejchar v Želči. Věřím, že dáme dohromady 60 až 70 děl. Už teď máme pohromadě díla od čtyřiceti výtvarníků a další stále přibývají. Součástí aukce bude také projekt Židlička pro hospic. Shromáždil jsem 16 vyřazených židliček ze školek v Malšicích a v Chýnově. Poskytl je známým výtvarníkům, aby je pojali po svém. Tím, že jinak židličku ztvárnil a ozdobil architekt, jinak sochař, fotograf, malíř, grafik nebo konceptuální umělec, vznikla velmi zajímavá kolekce.

Samotné aukci bude předcházet předaukční výstava, která začne v sobotu 24. září ve Špejcharu. Vystavíme tu díla věnovaná do aukce, která byla dosud k vidění na webu naší galerie v Malšicích www.galerie.malsice.eu. Podporovatelé si tak budou moci díla předem prohlédnout a třeba jim něco padne do oka. Do sbírky pro aukci pokaždé získáme něco z díla Františka Peterky od jeho dědičky, letos jeden z dárců věnoval autorské sklo Bořka Šípka, připraveny jsou obrázky Romana Franty, Teodora Buzu, Karla Práška nebo manželů Marschalových. Ostatně já sám daruji dva své obrazy.

Pavel Klíma

kandidát do senátu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme