Naše děti budou čelit zcela odlišným výzvám než předešlé generace a škola je na ně musí připravit. Poslední rok ukázal nejen naše slabiny, ale i obrovský potenciál učitelů a žáků. Musíme brát vážně výstrahy, které se zejména v době pandemie ukázaly, a musíme do puntíku využít možnosti, které moderní doba nabízí. Nic z toho se ale neobejde bez velkých investic do školství. Z místa se pohneme jen v případě, pokud poskytneme školám dostatečný materiální základ pro moderní výuku. 

Pokud budou platy učitelů odpovídat náročnosti povolání a budou atraktivní i pro mladé lidi. Pokud budeme ochotni změnit přístup a zbavit se neduhů, které si celý systém nese ještě z minulého režimu. Pokud dětem předáme kompetence, které potřebují pro život v době, která se nikdy v historii neměnila tak rychle jako dnes. Proto je třeba změnit celý přístup, nenutit děti, aby se učily kvůli známkám, ale motivovat je k zájmu o poznávání nových věcí. V tom mohou pomoci také rodiče, kteří by měli mít více možností, jak se podílet na vzdělávání svých potomků. Digitalizace, modernizace školství, nové přístupy a podpora růstu potenciálu nejen žáků a studentů, ale také učitelů a ředitelů škol, to je cesta, kterou se chce vydat TOP 09, a která dovede české školství do 21. století.  Nechceme, aby v Česku přibývalo dělníků, ale chceme vyučit šikovné řemeslníky. 

TOP 09 i z těchto důvodů prosazuje novelu zákona o pedagogických pracovnících. Tento zákon garantuje učitelům důstojné platy i profesní růst. Výše jejich odměn bude díky zákonu v kompetenci ředitelů. Zákon tak učitelům garantuje plat ve výši 130 procent průměrné mzdy a stanovuje jasné podmínky pro učitele „nepedagogy“.

Další postoje ke vzdělání, vědě a výzkumu a návrhy řešení naleznete v kapitole Vzdělaná a kulturní společnost volebního programu 2021.

Prezident Pavel jmenoval ministrem pro vědu poslance Ženíška
16. 5. 2024

Prezident Pavel jmenoval ministrem pro vědu poslance Ženíška

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě jmenoval členem vlády poslance Marka Ženíška. Pětačtyřicetiletý politik se ujme funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace po stranické kolegyni Heleně Langšádlové. Premiér Petr Fiala si od Ženíška slibuje posílení transferu výsledků bádání do praxe.

Celý článek
Válek chce navýšení počtu studentů nelékařských profesí ještě letos
14. 5. 2024

Válek chce navýšení počtu studentů nelékařských profesí ještě letos

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) uzavřít dohodu o navýšení počtu studentů pro nelékařské profese ještě letos. K důvodům patří generační obměna zdravotních sester.

Celý článek
Do Senátu za TOP 09 jde i Pavel Fischer a Jan Korda
10. 5. 2024

Do Senátu za TOP 09 jde i Pavel Fischer a Jan Korda

TOP 09 představila další své dva kandidáty do letošních voleb do Senátu. Křeslo v horní komoře Parlamentu České republiky bude obhajovat dvojnásobný prezidentský kandidát a současný senátor Pavel Fischer, o hlasy voličů chce usilovat i pedagog a ředitel školy Jan Korda.

Celý článek
Kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace je Marek Ženíšek
9. 5. 2024

Kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace je Marek Ženíšek

Kandidátem na ministra pro vědu, výzkum a inovace za TOP 09 je Marek Ženíšek – poslanec, předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, zastupitel Plzeňského kraje a v minulosti také náměstek ministrů z předchozích vlád. Nominaci potvrdil výkonný výbor TOP 09.

Celý článek
Kandidát na ministra pro vědu Tuleja se dnes setkal s premiérem Fialou
2. 5. 2024

Kandidát na ministra pro vědu Tuleja se dnes setkal s premiérem Fialou

Ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity ČTK řekl, že zatím předběžně, zároveň ale intenzivně jedná s lidmi, které by chtěl do svého týmu. Přeje si, aby v úřadu po rezignaci Heleny Langšádlové zůstali oba náměstci Pavel Doleček a Jana Havlíková a v pozici vrchní ředitelky vládní Sekce pro vědu, výzkum a inovace Dana Bilíková.

Celý článek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme