Známé osobnosti mezi podporovateli

Podporuje nás řada známých a úspěšných osobností veřejného života...

Eliška Krupnová
útočnice národního florbalového týmu a hráčka švédského týmu Pixbo Wallenstam
Jsem ráda, že je Česko země, která mi umožňuje volně cestovat. Že mohu hrát florbal doma i v cizině, jak se mi bude chtít. A chci, aby ČR zůstalo místem, kde nebude cenzura a řada omezení, jaká jsou v Rusku a dalších zemích na Východ od nás. Jakub Lepš prosazuje to samé a proto ho podporuji ve volbách do Senátu.
Ondřej Šteffl
inovátor ve vzdělávání a ředitel společnosti Scio
Nejen před českým vzdělávacím systémem stojí celá řada otázek a úkolů, které zrychlující se moderní doba přináší. Dnešní děti budou žít své životy ve světě, jaký si dnes neumíme představit. Přesto musíme udělat všechno pro to, aby na takový život byly dobře připraveny, aby v tomto světě žily mravné, spokojené a naplněné životy, našly si své místo ve světě a aby byly aktivními tvůrci budoucnosti.
Jakub Lepš se o to podle svých sil snaží jak v pozici vysokoškolského pedagoga, tak jako zástupce starosty na Praze 11 s gescí školství a má veškeré předpoklady k tomu, aby českému vzdělávání pomáhal i v Senátu. Proto podporuji jeho kandidaturu a držím mu palce.
Josef Jařab
emeritní rektor CEU a Univerzity Palackého v Olomouci a bývalý senátor
Středoevropská univerzita (CEU) vznikla v Praze. Ale už tu není. Bylo dobře, že mladí Češi a Češky byli připraveni jít za jejími nabídkami i do Budapešti a Varšavy. Posláním univerzity je šířit výhody otevřené společnosti za respektování demokratických principů. Jakub Lepš patří k jejím úspěšným absolventům a svým profesionálním, i veřejným občanským životem dělá své škole čest. Budu rád, když k tomu bude mít příležitost i jako senátor.
Bedřich Moldan
bývalý ministr životního prostředí a zakladatel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Kar
Pro mnohé lidi se bohužel ekologie pojí s představou zákazu či radikálního omezení aut a dalších výdobytků moderní doby, kterou prosazují někteří extrémně levicoví ideologové. Přitom ekologie a tržní hospodářství se v řadě věcí nevylučují, naopak se mohou navzájem posilovat, zejména pomocí moderních technologií a rozumných zákonů. Jakub Lepš je jedním z těch, kteří takovýto rozumný přístup k ekologii prosazují a proto velmi rád podporuji jeho kandidaturu do Senátu.
Filip Rajmont
herec, člen Činohry Národního divadla
I nadále chci žít v zemi, která je díky sametové revoluci svobodná, demokratická a patří do západní Evropy. Ne v zemi, která na tyto hodnoty během návštěvy prezidenta komunistické Číny jaksi pozapomněla a ne v zemi, jejíž někteří politikové a intelektuálové podezřele nadšeně otáčejí své hlavy směrem ke Kremlu. Proto podporuji kandidaturu Jakuba Lepše do Senátu, protože vím, že má v těchto otázkách jasno.

Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43041020
Michal Horáček
textař, antropolog
Michal Horáček podpořil naše kandidáty:

Jiří Růžička (kandidát na senátora, Praha 6)
Pan Jiří Růžička, celý život bezpartijní, je předním českým pedagogem, laureátem mnoha ocenění včetně Ceny Učené společnosti ČR. Předsedá správní radě nadace Cesta ke vzdělání, specializuje se na zážitkovou pedagogiku a také na prevenci společensky nežádoucího chování. Kdo jiný, než právě takový člověk by měl mít místo v Senátu?

Leoš Heger (kandidát na královéhradeckého hejtmana)
Docent Heger je veslař, cyklista a běžec. Kromě toho i lékař, jehož expertní znalosti ocenila pracoviště v tak rozličných zemích jako USA, Německo nebo Kuvajt. Zájem o veřejný prostor ho zavedl i do politiky: léta pracoval (a stále pracuje) jako zastupitel v Hradci Králové, poslanec a posléze jako (nejdéle sloužící polistopadový) ministr zdravotnictví. Ve vysoké politice se mu podařilo uvést v život mnoho norem, zlepšujících práva pacientů včetně zavedení maximálních čekacích lhůt na jednotlivé zákroky. Zasadil se také o lepší ochranu mladistvých před alkoholem a tabákem a řadu dalších prospěšných kroků. Jsem si jistý, že Královéhradecký kraj bude mít z jeho zkušeností i práce v zastupitelstvu nemalý prospěch.

Tomáš Czernin (kandidát na senátora, Jičín)
Nemá cenu to zastírat: Tomáš Czenin je potomek prastaré české šlechty, doložené už ve 12. století. O devět století později je to on, kdo kandiduje do republikánského Senátu. A mně se na něm líbí,, že tak jako jeho předkové myslí nejen v horizontu týdnů a měsíců, ale i let a desestiletí. V budoucnost věří, jinak by neměl čtyři děti. A vří i v to, že je potřeba pomáhat i těm méně šťastným mezi námi – je předsedou nadačního fondu, který tu pomoc uskutečňuje. Soudím, že právě takové lidi jako je Tomáš Czernin v horní komoře našeho parlamentu potřebujeme, a s nadějí na úspěch mu vyjadřuji svou podporu.

Barbora Antonová (kandidátka na senátorku, Brno-město)
Životní příběh i kandidátský program paní Antonové považuji za pozoruhodný. Svůj zájem a asistenci totiž věnuje těm nejzranitelnějším mezi námi: handicapovaným a umírajícím. Její snahy o přístup handicapovaných do veřejného prostoru i rozvoj domácích hospiců jsou nejen empatické, ale i účinné. Zvlášť mě však potěšila její pozornost věnovaná pečujícím osobám, těm nejstatečnějším a současně nejpřehlíženějším mezi českými občany, ačkoli je jich na 360 000. Upozornění silných na slabé není nikdy dost; věřím, že Barbora Antonová si k tomu v Senátu udělá silnou katedru. Moc si přeji, aby jí v Brně tu šanci dali.
Pavlína Filipovská
herečka a zpěvačka
Dovolte, abych vás seznámila se svým rozhodnutím dát hlas v podzimních senátních volbách MUDr. Jiřímu Holubářovi. Tak, jako on, si myslím, že Senát ČR (a samozřejmě nejen on) si přímo říká o radikální obměnu obsazení. Na těch důležitých místech by měli zasednout lidé jeho smýšlení a nejen profesních, ale i morálních kvalit. Z osobní zkušenosti vím, že je to muž moudrý, vzdělaný a povolání lékaře vykonává nejen vysoce odborně, ale také citlivě. Dovede svým pacientům naslouchat! Zbaví je nejistot a obav – to je pro nás, laiky, velmi významná součást terapie, v poslední době už, bohužel, nepříliš pěstovaná.
To všechno jsou nezbytné vlastnosti pro ty, kteří by měli zasednout na místech nejvyšších, a pro nás, občany, důležitých. Proto můj hlas bude patřit MUDr. Holubářovi.
Varhan Orchestrovič Bauer
skladatel, dirigent
V roce 2009 (tedy v roce, kdy vznikla TOP 09) nově zaranžoval a nahrál novou verzi naší hymny, a letos nám napsal:
„Sdílejte ji, prosím, před volbami, aby si všichni uvědomili, jak je důležitá svoboda na pozadí respektu k tradici.
V letošních krajských a senátních volbách jde o svobodu, kterou bohužel pozvolna ztrácíme.
Lidé neuvědomují, že když si zvolí špatné zástupce, tak přijmou špatné zákony, které zase ukrojí další část naší svobody.
Jestli se rozumní lidé nevzepřou, brzy se budeme bát bez dovolení státu nejen něco samostatně udělat, ale i cokoliv říci.
TOP 09 se nebojí a klade důraz na osobní svobodu každého člověka. Vy se nebojte dát jí svůj hlas.“

Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17317360
Monika Le Fay
režisérka a spisovatelka
TOP 09 volím od jejího vzniku. Je pro mě jedinou stranou, která se vymezuje důsledně proti Babišovi, kterého považuji za největší současné zlo. Nepodporuje ani Miloše Zemana, naopak nabídla v poslední prezidentské volbě daleko lepšího a důstojnějšího kandidáta. A Miroslav Kalousek mě vždycky spolehlivě rozesměje.
TOPKA se postarala o to, aby byl majetek ukradený komunisty vrácen církvi. Nešílí panikou kvůli osmi uprchlíkům. Myslí si, že Václav Havel byl dobrý prezident. Prostě zastává hodnoty, které jsou mi blízké.
(Foto: Tomáš Řehák – Fotografický přístroj :-), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8370229)
Libor Pešek
dirigent
Do Evropského parlamentu budu volit Luďka Niedermayera. Mám k tomu své dobré důvody.
Tomáš Šmíd
tenista
Jako plzeňskému rodáku a patriotovi mi vždy velmi záleželo na tom, aby se Západočeskému regionu dobře dařilo. Již delší dobu sleduji se zájmem počínání Jiřího Pospíšila, ať už v roli poslance či ministra, a jsem přesvědčen, že právě on je člověkem, který v Evropském parlamentu dokáže nejlépe hájit zájmy všech Západočechů a zajistit podporu pro náš kraj.
Daniela Kolářová
herečka
Celá naše rodina, 6 osob, chce vybírat ve volbách do Evropského parlamentu poslance z kandidátky TOP 09. Po deseti letech chceme vybrat osobnost, která je ve svém oboru profesionál a bude umět pozitivně zastupovat zájmy naší země v evropském prostoru. Právě teď v souvislosti s událostmi na Ukrajině si musíme být vědomi faktu, že Evropa končí na hranicích Slovenska s Ukrajinou. Chceme patřit do Evropy a sdílet její etické i ekonomické hodnoty.
Meda Mládková
sběratelka umění
Podporuji Jiřího Pospíšila, protože je vzdělaný a má vztah k umění, které člověka zušlechťuje. Jsem ráda, že je mým spolupracovníkem v Muzeu Kampa, které jsem založila, abych mohla ukázat, jak kvalitní bylo neoficiální umění v zemích pod komunistickou nadvládou. Naši podporu si Jiří Pospíšil zaslouží nejen proto, že je vzdělaný, ale hlavně i pracovitý a jako ministr spravedlnosti odvedl kus dobré práce. Domnívám se, že bude skvělým zástupcem naší země v Evropském parlamentu.
Alexandr Hrabálek
VŠ učitel
Nežijeme ve vzduchoprázdnu, žijeme v Evropě! Buďme rádi a važme si toho, že nás Evropa po tom, co se zde 40 let dělo, přijala. Zároveň je jasné, že nežijeme v černobílém světě. Ani ve svazku s EU zdaleka není vše jenom pozitivní. Proto velmi záleží na tom, kdo za nás v „Evropě“ mluví, kdo za nás vystupuje a kdo hájí naše zájmy. Jsem přesvědčen, že kandidáti za TOP 09+Starostové jsou lidmi, kteří naše zájmy budou hájit skutečně – slovy a skutky – ne pouhou přítomností v jednacím sále.
Žijeme a budeme chtít žít v Evropě i nadále. Proto nám nemůže být lhostejné, kdo nás v evropských orgánech zastupuje, proto bychom měli jít k volbám, a proto bychom měli volit zodpovědně.
Ivo Šteiner
emeritní děkan Lékařské fakulty UK v Hradci Králové
Blížící se volby do Evropského parlamentu nám přinášejí tři základní otázky:
(1) EU – ano či ne?, (2) K  volbám – ano či ne? a (3) Koho volit?
ad 1) Je u nás dnes rozšířené vymezovat se proti EU a průzkumy ukazují, že většina Čechů by z EU vystoupila. A také zaznívá hysterické klausovské o ztrátě národní suverenity… Ale tato suverenita jde stranou, když například po letech neúspěšných tuzemských soudů se obracíme na soudy evropské, v boji s nepoctivými výrobky, či při čerpání miliard z evropských fondů.
Já osobně jsem Čech, ale i Evropan. A v tom jsem dokonce maximalista – za ideální bych považoval Spojené státy evropské - po vzoru USA. A byli bychom velmoc! Doufám, že schengenský prostor, euro a Evropský parlament jsou jen prvními kroky k úplnému sjednocení Evropy.
ad 2) Volit je jedním ze základních práv občanů. A pokud nejdu k volbám, říkám tím, že je mi to jedno.
A je-li mi to tedy jedno, nemám pak morální právo něco kritizovat.
ad 3) V politickém marasmu, který zde teď panuje je pro mne TOP 09 jedinou slušnou a konzistentní parlamentní stranou. Ve volebním programu strany do EP 2014 oceňuji z oblasti mně blízké důraz na podporu vzdělanosti společnosti, na vědu a výzkum i na podporu kvalitního všeobecného vzdělání v základním a středním školství. A pokud jde o kandidáty strany, alespoň ty, kteří jsou mi známi, jde o osobnosti kvalitní a důvěryhodné.
Má celková odpověď je tedy jasná: EU a EP – ano, volby – ano, TOP 09 – ano!
Helena Třeštíková
režisérka
Volím slušnost
Volím zkušenost
Volím TOP 09
Prokop Pithart
student
Evropská unie je pro nás Čechy zdroj možností, zlepšování našeho prostředí a výhledy pro lepší budoucnost. Nedávno jsem se dozvěděl, jak jsou například polští europoslanci aktivní, přichází s novými nápady atd.
Za to mnozí naši stávající europoslanci si jen nechávají platit měsíční plat, ale aktivita jaksi pohasíná. Věřím, že nově zvolení členové TOP 09 přinesou pro náš stát a i pro celou Evropu zdravý rozum, aktivitu a nové nápady.
Jan Potměšil
herec
V současný době máme každý potřebu najít v sobě zase klid a důvěru v příští. A já jsem velmi šťastný a moc si vážím toho, že takový lidi potkávám, který mě můžou podpořit, kterých si vážím a kterým můžu důvěřovat. Je to Karel Schwarzenberg a jsem nesmírně šťastný, že takový člověk v týhle zemi žije. Myslím si, že bysme si toho měli velmi vážit, a zároveň cítím, že to je člověk, který má kontinuitu, kontext. Můžu mu důvěřovat, věřit, a to všichni potřebujeme. To nás může posílit. Proto tady žijeme, proto tady chceme žít. Chceme udělat maximum pro naše další generace. Děkuju Karlovi.
Aleš Skřivan st.
historik
Budu volit konzervativně, budu volit TOP 09. Podporuji Karla Schwarzenberga, chci, aby zůstal v politice a nadále jí dával noblesu s nezbytnou dávkou upřímnosti.
Lukáš Pavlásek
herec
Chápu to obecné znechucení většiny obyvatel nad politikou, ale na druhou stranu je nutno si uvědomit, že skandály a korupce byly v politice bohužel v každé době a nikde ve světě zatím neexistuje ideální stát, stejně jako neexistuje ideální politická strana. A to, že je spousta věcí v nepořádku, není důvodem k tomu, aby člověk ztrácel důvěru ve svobodu a demokracii, i když někteří lidé svou moc dokáží zneužívat jen ve svůj prospěch. Ale obecně si myslím, že si u nás nežijeme vůbec špatně a možná bychom si měli zkusit chvíli žít třeba na Kubě nebo někde v Africe, aby nám došlo, že problémy, které máme, jsou pořád jen a jen problémy té vyspělejší a šťastnější části světa. A ty problémy za nás nevyřeší žádný kouzelný spasitel s univerzálním receptem na všechno, ale budeme je muset vyřešit zase jenom my sami. A také si myslím, že stát může peníze rozdávat, až když má rozdávat z čeho, ale předtím se na to musí ušetřit, i když šetření je vždycky míň populární než rozdávání. A i když je teď módou plivat na tu minulou vládu a na Miroslava Kalouska, tak je nutno říct, že se jim povedlo udělat i hodně dobrého a bylo by hloupé se po volbách vracet o dvacet let zpátky. A taky sem dlouho jezdil na chalupu na Orlík, takže jsme s Karlem tak trochu sousedi, a chodil jsem do lesa na knížecí dřevo a topilo se nám s nim fakt výborně a když nám jednou utekl pes, tak se u hradu přejedl nějakých knížecích paštik, co mu tam házel kuchtík z okna a tak ho to rozmlsalo, že pak odmítal jíst granule a konzervy. Tak proto budu volit TOP 09, protože tím tak trochu dávám hlas sousedovi z chalupy, co vykrmoval našeho psa.

Jak finančně podpořit TOP 09?

Stačí vyplnit jednoduchý formulář na top09.cz/zapojte-se/financni-podpora/.

Stáhněte si originální zvonění...

TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09