Tomáš Trč

Kandidát do Senátu za obvod č. 16 - Beroun

Tomáš Trč, narozen 31.5.1955 v Praze, základní školu navštěvoval v Kladně. Pro persekuci rodičů po 68. roce se rodina přestěhovala do Vlašimi, kde navštěvoval Gymnasium. Maturoval v roce l974 s vyznamenáním. Nebyl přijat na Fakultu všeobecného lékařství  a proto pracoval v tzv. „ nultém ročníku“. Ke studiu byl přijat o rok později. Promoval v roce l981 s vyznamenáním, obdržel cenu rektora a umístil se za 3. místě Mezinárodní studentské vědecké konference s prací z oboru ortopedie. Na 1.ortopedii FVL v roce l982 nastoupil na studijní pobyt. Po 3 letech a složení 1. atestace přešel na nově vytvořenou ortopedickou kliniku  LFH UK do Vinohradské nemocnice, jako odborný asistent. V roce 1991 obhájil kandidátskou práci na téma Isoelastická endoprotéza kyčelního kloubu a  v roce l992 habilitoval s prací Prolongace dlouhých kostí a byl jmenován docentem. V roce 2014 byl jmenován presidentem ČR profesorem pro ortopedii V roce  l994 přešel na ortopedickou kliniku 2. LF  UK v Praze Motole a  v roce  l998 byl jmenován jejím přednostou  Tuto funkci vykonává dodnes.  

Absolvoval celou řadu zahraničních stáží. Několikrát ve Švýcarsku, nejdelší v Zurichu na prestižní Schulthess klinik, v USA v Arlingtonu , San Antoniu a San Diegu, v Kanadě v Torontu u prof. Saltera, ve Vídni na AKH Klinik,  v Munsteru a v Rosenheimu v Německu. Několikrát byl na školení v Velké Britanii zejména ve Wrightingtonu u Manchesteru, kolébce náhrad kloubů.  Navštívil rovněž prof. Ilizareva v Kurganu v tehdejším SSSR.

Přednesl více než 300 přednášek v tuzemsku i v zahraničí. Přednášel v Švýcarsku, Německu, Holandsku, Polsku, Rakousku, na Kubě,  v Indii v Thajsku, v Hong Kongu a v USA. Publikoval více než 120 odborných sdělení v tuzemském i zahraničním, odborném tisku. 

Byl presidentem 3 mezinárodních ortopedických kongresů a organisátorem více než deseti symposií. Je 2x členem vědeckého výboru Mezinárodní konference „Pain Managementu“. Byl stálým kopresidentem  Česko-italských pražských  artroskopických dnů.  Byl  prezidentem  celosvětového kongresu SICOT  v Praze,  v roce 2011.

Je autorem tří prioritních operačních postupů. Je autorem a spoluautorem 7  patentů (3 mezinárodních) a průmyslových vzorů. Je členem poradního sboru firmy BMP a Medin a podílí se na vývoji nových nástrojů a implantátů. 

Napsal 2 monografie, je autorem  2  učebnic. Je členem  4.  redakčních rad. Je šéfredaktorem recenzovaného časopisu Ortopedie a české mutace Current Orthopaedics. Je soudním znalcem pro obor ortopedie traumatologie

Od roku 2001 byl předsedou  Společnosti pro sportovní traumatologii a ortopedii, od roku 2004  byl zvolen předsedou České společnosti pro ortopedii a traumatologii. Je národním delegátem za Českou republiku v SICOTu / Société International de  Chirurgie Ortopedique et de  Tramatologie, / členem jeho Vzdělávacího výboru a členem komise zkoušejících/ . Od roku 2005 je vicepresidentem této společnosti. V roce 2009 byl zvolen presidentem ČSOT i na další období. Je členem výboru ESSKA ( Evropská společnost pro kolenní chirirgii a arthroskopii). Je čestným členem Maďarské ,Slovenské, Gruzínské, Polské a Israelské  ortopedické  a arthroskopické společnosti.Zkouší v rámci postgraduálního vzdělávání  atestace z ortopedie.

V roce 2002 natočil pro českou televizi 26ti dílný vzdělávací seriál o ortopedii z cyklu Co mohu pro sebe udělat?, a poté s doc. Kvapilem , přednostou Interní kliniky FN Motol, natočil 26 dílný seriál o První pomoci,  dále  seriál o zdraví určený pro děti. Natočil 4  instruktážní filmy o operativě náhrad, artroze, tromboflebitidě a prodlužování končetin.

Je ženatý, manželka Pavla je zpěvačka a herečka . Má dva syny Tomáše a  Lukáše. 

Trč: Proč musí lékař rozhodovat dle financí uplynulého roku, jak bude léčit v tomto roce?
6. 10. 2016

Trč: Proč musí lékař rozhodovat dle financí uplynulého roku, jak bude léčit v tomto roce?

Jako lékař se často zamýšlím nad podivným způsobem financování poskytované lékařské péče. Jakožto aktivní ortoped se například stále dokola pozastavuji nad absurdní platební politikou za ortopedické implantáty.

Celý článek
Trč: Zdravotníci jsou skrytými sponzory českého zdravotnictví
2. 10. 2016

Trč: Zdravotníci jsou skrytými sponzory českého zdravotnictví

"Svobodu pacienta rozhodovat o svém zdraví a volit si léčbu vnímám jako jednu z důležitých společenských hodnot. Svým vstupem do politiky usiluji mimo jiné o zvýšení úrovně české politické kultury," říká Tomáš Trč, kandidát do Senátu v obvodě Beroun.

Celý článek
Trč: Každý doping je pro sportovce nebezpečný
26. 7. 2016

Trč: Každý doping je pro sportovce nebezpečný

Všechny formy dopingu jsou nebezpečné. Podle mého názoru ortopeda a traumatologa jsou nejnebezpečnější asi steroidy, glukokortikoidy, které mění organismus a mění kvalitu pohybového aparátu.

Celý článek
TOP 09 má kompletní sestavu kandidátů do Senátu
22. 7. 2016

TOP 09 má kompletní sestavu kandidátů do Senátu

TOP 09 už má kompletní sestavu kandidátů pro senátní volby: jméno lékaře Petera Hromádky, kterého nabízí voličům v Liberci, uzavřelo seznam senátních kandidátů za TOP 09. Vedení TOP 09 zároveň rozhodlo o zvýšení rozpočtu na volby do horní komory Parlamentu ČR.

Celý článek
TOP 09 představila další kandidáty do Senátu
28. 4. 2016

TOP 09 představila další kandidáty do Senátu

Výkonný výbor TOP 09 dnes schválil další kandidáty do senátu. O hlasy voličů se budou v senátních volbách ucházet dva špičkoví čeští lékaři i ředitel hasičského záchranného sboru.

Celý článek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme