4. prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

54 let, vysokoškolský pedagog, TOP 09

Bořivoj Šarapatka se narodil 1. července 1959 v Olomouci. Absolvoval Mendelovu univerzitu v Brně (dříve VŠZ Brno) a postgraduální studium na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde profesně působí od roku 1990. Dizertační řízení úspěšně ukončil na Mendelově univerzitě v roce 1992, doktorské studium pak v roce 2003 ve švédské Uppsale. Docentem byl jmenován v roce 1996 a profesorem v roce 2005.

Během své vědecké a odborné práce absolvoval Bořivoj Šarapatka řadu zahraničních stáží, je autorem nebo spoluautorem cca 20 monografií a asi 150 vědeckých a populárně vědeckých článků a více než 100 realizačních projektů v problematice optimalizace využití krajiny, pedologii a v agroekologii.

Svou politickou kariéru zahájil Bořivoj Šarapatka v letech 2002–2006 jako zastupitel statutárního města Olomouc. V roce 2010 se stal poslancem a zapojil se do činnosti Výboru pro životní prostředí jako jeho místopředseda. V rámci svého mandátu poslance v období 2010 – 2013 byl členem stálé delegace Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a pravidelně se zúčastňoval pozorovatelských misí.

Od roku 2012 je Bořivoj Šarapatka krajským zastupitelem Olomouckého kraje a předsedou zastupitelského klubu TOP 09 a Starostové.

Bořivoj Šarapatka je ženatý, má dva dospělé syny, Jana a Petra a vnuka Viktora. Manželka Hana je lékařka.

Mezi koníčky Bořivoje Šarapatky patří příroda, četba, cestování a turistika, ve volném čase rád zahradničí.

„Chci, aby sjednocená Evropa byla zdravým místem k životu. Budu prosazovat racionální normy ochrany životního prostředí. Zasadím se také o rovné podmínky pro české zemědělce na trhu EU."

Rozhovory a komentáře

Jsem Evropan.
22. 5. 2014

Jsem Evropan.

Proč kandiduji do EP?  Tuto otázku jsem dostal opakovaně a než jsem přijal kandidaturu na poslance EP, odpověděl jsem si na ni sám.

Celý článek
Koho budu volit do Evropského parlamentu?
20. 5. 2014

Koho budu volit do Evropského parlamentu?

Ve volbách do Evropského parlamentu doporučuji volit za TOP 09 č. 1 RNDr. Luďka Niedermayera. Poznala jsem ho jako člověka nesmírně vzdělaného a zároveň citlivého a vnímavého. Také plně podporuji volbu kandidáta č. 4 za TOP 09 prof. Bořivoje Šarapatku. Má široký přehled o možnostech ochrany půdy a životního prostředí.  Bořivoj Šarapatka je kolega, na kterého se mohu spolehnout. 

Celý článek
Významné projekty – ano nebo ne?
19. 5. 2014

Významné projekty – ano nebo ne?

V rozpočtu Olomouckého kraje je na významné projekty vyhrazena částka 10 000 000 Kč. Finanční příspěvky určené na významné projekty mohou čerpat žadatelé na činnosti a výstupy, které mají přínos pro Olomoucký kraj a jeho obyvatele a současně jejich žádost nemůže být uspokojena z jiných dotačních titulů Olomouckého kraje. 

Celý článek
Jízda králů v Kunovicích
18. 5. 2014

Jízda králů v Kunovicích

V letošním roce se jízda králů konala od 16. do 18. května a byla to opravdu vydařená akce.Jde o obyčej patrně předkřesťanského původu. V křesťanské chronologii jde o svátek svatodušní, tradičně pořádaný na svatodušní pondělí, v současné době bývá ve dnech pracovního volna.

Celý článek
Žehnání pramenů v Lázních Slatinice a výstup na Velký Kosíř
17. 5. 2014

Žehnání pramenů v Lázních Slatinice a výstup na Velký Kosíř

V sobotu 17. 5. proběhlo při bohoslužbě a následné akci žehnání pramenů v Lázních Slatinice.

Celý článek
Návštěva zástupců TOP 09 v závodě na výrobu nábytku
17. 5. 2014

Návštěva zástupců TOP 09 v závodě na výrobu nábytku

V rámci denního programu v Opavě jsme navštívili i společnost HON a. s., která se pyšní téměř stoletou historií a navazuje na rodinnou tradici firmy založené Janem Honem v roce 1924. 

Celý článek
Výstup na Velký Kosíř
17. 5. 2014

Výstup na Velký Kosíř

Setkání členů a příznivců TOP 09 na Velkém Kosíři se už pomalu stává tradicí. Dnes nám moc nepřálo počasí, ale i tak jsme na to nekašlali. Výstup byl veden z několika směrů a ti, kdo zdolali vrchol, byli odměněni špekáčky a tvarůžkovou pochoutkou. Nevzdal to ani náš kandidát do EP Bořivoj Šarapatka ani europoslanec Jan Březina. 

Celý článek
Nové vize městského vládnutí
16. 5. 2014

Nové vize městského vládnutí

Ve dnech 14. – 16. 5. organizovala Univerzita Palackého v Olomouci ve spolupráci s dalšími partnery mezinárodní konferenci Nové vize městského vládnutí – evropská města střední velikosti v 21. století.

Celý článek
Den dobrovolníka
15. 5. 2014

Den dobrovolníka

Mohlo to být jedno z mnoha ospalých víkendových odpolední strávených pendlováním mezi počítačem, kuchyní a postelí. Mohlo, ale nebylo, protože tahle sobota byla jiná. Blížily se totiž evropské volby.

Celý článek
TOPkaři s voliči debatovali v Olomouci nad sklenicí piva
13. 5. 2014

TOPkaři s voliči debatovali v Olomouci nad sklenicí piva

Olomouc – Neformální diskuze s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a kandidátem do Evropského parlamentu profesorem Bořivojem Šarapatkou se odehrála v pondělní podvečer v olomoucké pivnici Drápal. Jak jinak než nad sklenicí pěnivého moku.

Celý článek
1 2 3 4
Články 1 - 10 z 37
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme