Mgr. Václav Švenda

Kandidát do Senátu za obvod č. 18 - Příbram

Mgr. Václav Švenda se narodil v roce 1974. Je absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, oboru učitelství odborných předmětů. V letech 1992–2011 působil v Příbrami jako učitel informačních technologií. Od roku 1993 se zároveň věnuje lokálnímu podnikání. V současnosti je členem spolku Pražská ulice, který sdružuje podnikatele v Příbrami a usiluje o celkový rozvoj města skrze podporu lokální ekonomiky.

V roce 2010 byl za stranu TOP 09 zvolen členem zastupitelstva města Příbrami. V roce 2014 TOP 09 na místní úrovni posílila a Václav Švenda byl zvolen místostarostou. V jeho gesci bylo například školství, sport, kultura nebo parkování. Za jeho působení na radnici město zahájilo projekt Zelené páteře, opravilo řadu škol, hospodařilo se ziskem a zbavilo se pověsti středočeského Palerma. V roce 2018 vedl Václav Švenda do voleb příbramskou TOP 09 pod heslem “Slušně a poctivě”. TOP 09 zde znovu posílila a se ziskem 15,19 % získala 5 mandátů. Následně byl zvolen krajským místopředsedou.

V roce 2020 se Václav Švenda vrátil do školství jako zástupce ředitele Integrované školy Příbram. Nadále také zůstává zastupitelem města a místním podnikatelem.

Václav Švenda je ženatý. S manželkou Alexandrou má syny Vojtěcha a Václava. Celá rodina je sportovně založená, společný čas tak nejraději tráví při turistice nebo běhu v Brdech.