Karel Schwarzenberg

lídr v hlavním městě Praze

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (79), který vede kandidátku TOP 09 v Praze, byl na začátku 90. let kancléřem prezidenta Václava Havla. V roce 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09. Bývalý ministr zahraničí je dnes poslancem a předsedou zahraničního výboru Sněmovny. Baví ho politika, zajímá se také o moderní umění, zvláště architekturu a design. Je ženatý, má tři děti.

Narodil se v roce 1937 v Praze  jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. V prosinci 1948 musela rodina opustit republiku a uchýlit se do zahraničí. Ve Vídni a Štýrském Hradci studoval práva a v Mnichově lesnictví. Po předčasné smrti svého adoptivního otce Jindřicha Schwarzenberga studia přerušil a začal hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku.

Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se zejména v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. O otázce lidských práv jednal v bývalém SSSR, v Bulharsku, v Kosovu a také v tehdejším Československu.

V rodinném sídle v Bavorsku společně s doktorem Vilémem Prečanem na podporu československého exilu a disentu založili Československé dokumentační středisko (archiv tehdy zapovězené literatury). Sbírka je dnes součástí Národního muzea a je uložena v Praze.

Na podzim 1989 se Karel Schwarzenberg vrátil do vlasti a v červenci 1990 se stal kancléřem prezidenta republiky. V roce 1992 vedl první delegaci OBSE do Náhorního Karabachu po vypuknutí války mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Z funkce kancléře odešel v roce 1992 v souvislosti s abdikací prezidenta Václava Havla.

V letech 1992 až 2004 se věnoval řízení rodinného podniku, hlavně lesnictví a údržbě jemu svěřených památek. Nadále působil v řadě nadací, komisí a spolků, kde uplatňoval své zkušenosti z dlouholeté práce v mezinárodních vztazích.

V listopadu 2004 byl ve volebním obvodu Praha 6 zvolen senátorem.

V lednu 2007 se stal ministrem zahraničí ČR. V této funkci v červenci 2008 podepsal s americkou ministryní zahraničních věcí Condoleezzou Riceovou smlouvu o umístění radarové základny USA na území Vojenského újezdu Brdy.

V červnu 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09 a stal se jejím předsedou. Když se v listopadu 2015 rozhodl o tuto funkci již neucházet, strana jej zvolila svým čestným předsedou.

V roce 2010 byl poprvé zvolen poslancem. Od července 2010 do července 2013 byl opět ministrem zahraničních věcí a také prvním místopředsedou vlády. V předčasných volbách v roce 2013 obhájil post poslance a je předsedou Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

S podporou TOP 09 v historicky první přímé volbě v roce 2013 kandidoval na prezidenta České republiky. Postoupil do druhého kola, kde však neuspěl.

Mezi jeho záliby patří politika, staré a nové umění, zvláště moderní architektura.

TOP 09 odstartovala kampaň, ze svých hodnot "neuhne"

30. 5. 2017
TOP 09 dnes představila svůj volební program a zahájila kampaň před podzimními sněmovními volbami. Voličům nabízí jasný postoj, o který se můžou opřít. Do kampaně jde proto se sloganem - "Neuhneme".
Číst více

Běh pro Paměť národa se vydařil

20. 5. 2017
Kdo nemá paměť, opakuje chyby minulosti.
Číst více

Volby: