Zelienková: Na zahřátí nepotřebujeme kožich

7. 6. 2017

Už žádné kožichy z lišek či norků. Zákaz kožešinových farem nejpozději do konce ledna 2019 schválili poslanci. Bylo pro to 132 ze 161 přítomných poslanců napříč stranami. Schválení předcházela emotivní debata. „Zahřát se můžeme jinak," apelovala na poslance Kristýna Zelienková z TOP 09, aby nebyla zabíjena zvířata kvůli kožichům. Zákon teď projedná Senát.

„Zkusil si někdo z vás, dámy a pánové, na chvíli vlézt do klece, která je teď na Malostranském náměstí? Já ne, protože nejsem masochista a dovedu si živě představit, co zvířata v takové kleci celý život prožívají. Ale mohli bychom to zkusit. Musíme přece vědět, co zvířata prožívají, taková liška nebo norek, kteří tam jsou chovaní jenom kvůli prostopášnosti, rozkoši nebo nesmyslné parádivosti," řekla totiž před tím ve svém projevu Zelienková.

„A víte vůbec, dámy a pánové, že na takový kožich velikosti 38 musí být zabito 55 norků? 55 Norků. Nebo na takový kožich musí zemřít 18 lišek. Chcete, aby byla krása vykoupena krutostí? Většina z vás má asi doma psa. Tak si ho zkuste představit staženého z kůže," burcovala kolegy poslankyně.

Zvířata by se podle ní neměla týrat kvůli zvrácené módě norkových či liščích kožichů a přišly na to podle ní i mnohé celebrity. Klec pro zvířata chovaná na kožešiny označila za symbol středověkého pranýře.

Jana Pastuchová z klubu ANO, odkud Zelienková přestoupila do TOP 09, vyčetla bývalé kolegyni, že byla u toho, když si kupovala kožich, za jejichž zákaz fakticky agituje. Zelienková jí ale opáčila, že šlo o kožich umělý a že by si nikdy nekoupila pravý, takový jako podle ní nakupuje šéf ANO Andrej Babiš své partnerce Monice, se kterou se v létě plánuje oženit.

„Je to byznys, který nepatří do jednadvacátého století,“ podpořil zákaz chovu norků či lišek kvůli kožichům Jiří Koubek z klubu TOP 09.

Josef Kopecký

Zdroj: idnes.cz, 7. 6. 2017 (redakčně upraveno)

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme