Zelienková: Jízda králů nesmí být jen prázdnou atrakcí

14. 7. 2017

„Jízda králů se nesmí změnit v prázdnou atrakci," říká poslankyně Kristýna Zelienková, která letos premiérově vyrazila na jízdu králů do Hluku v kroji. „Zažila jsem ji mnohokrát, i jako dítě, ale tu atmosféru, kterou můžete prožít, jen když jste součást průvodu a ne jen pozorovatel, tak tu jsme pocítila poprvé v životě," popisuje rodačka z Uherského Ostrohu. V kroji se prý cítí celkem přirozeně, i když ho na sobě, jak říká, moc často nemívá. Naposledy v něm před dvěma lety vítala jízdu králů v Praze v Poslanecké sněmovně.

„Dala jsem si teď dva ušít. Takové prosté, pracovní, abych je fakt mohla někdy nosit. Ve svátečním kroji bych ani nemohla na kafe, nejde si v něm sednout," usmívá se Zelienková, která kandiduje ve volbách do poslanecké sněmovny jako „jednička" za TOP 09 ve Zlínském kraji. Jízda králů ji prý mile překvapila.

Nebyla zasažena, jako v jiných místech, komercí, nestala se z ní zatím pustá turistická atrakce, ale je nejen pro místní skutečnou událostí.

„V 90. letech se mi už zdálo, že z Jízdy králů bude jen taková pouťová zábava, lákadlo na turisty a jejich peněženky. Asi jsme tehdy, po revoluci, i my, Moravané, objevovali svět, otevíraly se nám nové obzory, a to, co nás po staletí poutalo k našemu kraji, nám nepřišlo tak podstatné," vzpomíná Kristýna Zelienková na doby, kdy jízda králů upadala a hrozil jí zánik. „Když jsem ale teď šla v průvodu se stovkami lidí, pochopila jsem význam slova sounáležitost. Najednou prostě cítíte, že přesně sem patříte. Je to obrovská pozitivní emoce."

Podle Kristýny Zelienkové, která se věnovala turistickému ruchu v ČR i v USA, kde několik let žila, je Zlínský kraj předurčen k tomu, aby byl mnohem více vyhledávanou destinací pro zahraniční návštěvníky, než je dnes. Nemusí to nutně znamenat, že se z jízdy králů stane pouhá podívaná, za kterou budou cizinci ochotni dobře zaplatit.

Do Zlínského kraje se totiž nemusí jezdit pouze a výhradně za kroji, tancem, zpěvem, slivovicí a vínem. „Jízda králů je jen jednou za čas, ale Beskydy i Luhačovice jsou tady celoročně," myslí si poslankyně.

Zdroj: Slovácké noviny - regionální týdeník, 14. 7. 2017, str. 7., Petr Zemánek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme