30. 6. 2014

 „Pro stavbu cyklostezky do Zlína není v Otrokovicích politická podpora“, zaznělo z úst vedoucího odboru města, pana Františka Žáka, když se v roce 2009 obrátili na úředníky otrokovické radnice občané, kteří se snažili přimět orgány samosprávy ke zlepšení cyklodopravy v regionu obce.

Na základě této informace se rozhodli členové TOP 09 najít alternativu ke stávajícím zpevněným cyklistickým trasám, vedených primárně po komunikacích, spojujících dvě největší města v našem regionu. Vzhledem ke stavu obecních rozpočtů jsme hledali finančně přijatelnou náhradu, a proto jsme společně se zástupci Zlínské radnice oslovili vedení obce Tečovice, v jejímž katastru leží nejvyužívanější cyklistická trasa pro mezi Zlínem a Otrokovicemi. Původní plán počítal s realizací provizorní cyklostezky na takzvané „škvárovce“, která se stávala v době nepříznivého počasí obtížně sjízdnou. Povrch měl být zpevněn v šíři tří metrů, aby bylo možné cestovat po nejfrekventovanější cyklistické trase do krajského města za lepších podmínek.

Starosta obce Tečovice ing. Jaromír Doležal však překvapil příchozí návštěvníky kompletně zpracovaným plánem rekonstrukcí komunikací v katastru obce, včetně cyklotrasy č. 471. Jaromír Doležal k tomu dodává: “Obec Tečovice  v rámci Komplexní Pozemkové úpravy v obci Tečovice (probíhaly v roce 2010) navrhla provést rekonstrukci komunikace na asfaltový povrch.Tato komunikace byla zařazena jako jedna z 5 priorit obce při budoucí realizaci společných zařízení KPÚ. Rekonstrukci komunikace provedl Pozemkový úřad z finančních prostředků určených na pozemkové úpravy v roce 2013.Komunikace-cyklotrasa včetně nového povrchu je v majetku obce Tečovice."

To, co se ještě v roce 2009 zdálo být nesplnitelným snem se na sklonku roku 2012 stalo realitou. Proto nyní mohou cyklisté nejen z Tečovic, ale také Otrokovic, Zlína a dalších obcí využít novou komunikaci nejen k cestě za prací, využívají ji i k relaxačním účelům, vycházkám s rodinou, či domácími mazlíčky. Nová asfaltová cyklostezka současně umožnila řadě zaměstnanců společností v regionu zúčastnit se soutěže „Do práce na kole“.

Novou trasu chválí také cyklisté, kteří ji používají k cestě do zaměstnání. Stanislav Šimčík reaguje na novou trasu slovy: „Dobrý počin“.

V letošním roce také došlo k rozšíření výstavby cyklostezek i o cyklostezku Zlín – Otrokovice, vedoucí převážně po levém břehu řeky Dřevnice, která bude dokončena na podzim roku 2014.

Rudolf Dvořáček

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme