TOP 09: Známe řešení, jak zlevnit vodu ve Zlíně!

1. 10. 2014

Zatímco obyvatelé Brna zaplatí za vodu necelých 70 korun, ve Zlíně musí občané sáhnout mnohem hlouběji do kapsy. Za kubík totiž zaplatí přes 80 korun. A to přitom voda není nedostatkové zboží a je jí v každém městě dostatek. Ale bohužel se s ní obchoduje jako s každým jiným zbožím a mnohdy za nesprávná rozhodnutí, která učinili zástupci radnic, na to doplácí jen „obyčejní“ lidé.

Ve Zlíně se obecně ví, že za vším stojí VaK Zlín, a to především kvůli vyvádění zisku mimo vlastníky společnosti VaK. A právě toto téma rezonuje i předvolební kampaní TOP 09 ve Zlíně, která má několik plánů, jak situaci narovnat.

Zlínské TOP 09 totiž především vadí vysoká cena vody, mlžení kolem důvodů této ceny. „Vadí nám, že přes vysokou cenu vody si musí VaK půjčovat na udržování sítí. Nutné investice tak například financují jen díky bankovním úvěrům a také formou předplaceného nájemného, přestože distribuční společnost, naprosto zbytečně nainstalovaná mezi vodárnu a koncového zákazníka, si vesele mastí kapsu,“ řekl lídr zlínské kandidátky Robert Hamrla s tím, že téma „vody ve Zlíně“ není jen předvolební záležitostí, ale místní organizace se tímto problémem zabývá dlouhodobě.

Hovoří o tom i čísla, která se zástupcům zlínské TOP 09 podařilo získat. Například minulý rok činil kalkulovaný zisk schválený představenstvem VaK pro Moravskou vodárenskou (Veolia) 93,7 milionu korun. Tyto peníze mohli zůstat VaK na investice a údržbu, případně mohla být nižší cena vody pro odběratele. Navíc soukromý subjekt znemožňuje možnost čerpat dotační peníze, které jsou velmi potřebné pro obnovu a modernizace sítí. Nyní si musí VaK půjčovat od bank.

„Jako řešení vidím návrat do původního stavu před vstupem „strategického partnera“. Existují rozsudky soudů, na základě kterých je ten úkon proveditelný. Bohužel, současné představenstvo VaK Zlín, místo aby jako správný zástupce měst a obcí  -  a tedy v důsledku občanů, zajásalo a začalo dělat kroky vedoucí k nápravě toho pokřiveného stavu, se proti rozsudku odvolává. Můžeme se jen dohadovat, proč to dělají,“ zdůraznil David Gargulák kandidát TOP 09 do zastupitelstva, dlouhodobě zabývající se problematikou VAKu a dodal, že TOP 09 vidí první krok ve změně v tom, že se odvolá stávající představenstvo VaK a následně na místa nominovat lidi, kteří budou hájit zájmy vlastníků, tedy Statutárního města Zlína a dalších obcí.

„Nepovedená“ transakce zastupitelů města Zlína zatěžuje zlínské obyvatele již od roku 2004, kdy byl přijat takzvaný „provozní model“, podle kterého funguje vodárenství na Zlínsku. Na základě tohoto rozhodnutí musí dnes obyvatelé Zlína platit za vodu nejvíce v regionu a téměř nejvíce v celé České republice. Před deseti lety totiž prodala společnost Vodovody a kanalizace Zlín a.s. za cca 80 milionů korun veškerý mobiliář (strojní vybavení, kanceláře atd.) soukromé společnosti Moravská vodárenská a.s., do které také přešla většina zaměstnanců Vak. Společnost Vak si ponechala pouze nemovitosti (rozvody kanalizací, vodovodů, čističky atd.), které pronajala za cca 70 milionů korun ročně Moravské vodárenské.

Volby:
2014 zastupitelstva obcí - Zlín

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ZLÍNSKÝ KRAJ

J. A. Bati 5648 (budova 32)
760 01 Zlín

info@zln.top09.cz