28. 1. 2020

Společně s malou hrstkou občanů dnes představitelé města uctili památku obětí holocaustu. I přes malý zájem veřejnosti věříme, že námi věnovaná půlhodina času měla význam, je totiž důležité si tyto historické okamžiky pro výstrahu všem připomínat a zároveň mít na paměti, že nikdy nevíme, co nás čeká. Historie by neměla být zapomenuta.

Při pietním aktu jsme vzpomenuli na holešovské oběti holocaustu, jejichž přesný počet není znám. Starosta města Rudolf Seifert pronesl pár vět, z úst Vratislava Brázdila pak zazněla jména židovských rodin i jednotlivců, kteří byli mučeni a usmrceni v koncentračních táborech. Následně byly položeny květiny a zapáleny svíce.

Květinu jsme položili také u pamětní desky Davida Meisela, holešovského rodáka, který se významným způsobem zapsal do historie umění především v chorvatském Karlovaci, a byl jako jeden z prvních Židů 13. dubna 1941 zatčen a odvlečen do tábora v Sávském Záhřebu. Později byl zařazen do transportu do tábora Jadovna v Lice, kde byl zavražděn. V předvečer Dne památky obětí holocaustu byl v chorvatské televizi odvysílán dokument o tomto slavném holešovském rodákovi. Tento dokument byl v loňském roce natáčen mimo jiné také v Holešově. Město Holešov se bude snažit o získání jeho záznamu.

Hana Helsnerová, holesov.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme