TOP 09: Chceme jednotné město, ne odtržené místní části

6. 10. 2014

Zachováme celistvost města. Nechceme totiž, aby se město rozpadalo na menší obce, jako se tomu děje v jiných městech Zlínského kraje. Znamenalo by to pouze další náklady na platy politiků a úředníků a výpadek v příjmu z rozpočtového určení daní (RUD) pro všechny občany Kroměříže. Raději tyto finanční prostředky použijeme na konkrétní investice v místních částech.

„V dalších letech se zaměříme na rozvoj místních částí, které byly doposud poněkud zanedbávány a z hlediska rozpočtování považovány za okrajové a nevýznamné. Nebýt aktivity místních výborů a blížících se voleb, tak by se například nových hřišť nikdy nedočkaly", uvedl Emil Sedlařík, který má zkušenosti s touto problematikou jako předseda výboru místní části Vážany.

Místní části přinášejí Kroměříži přibližně 35 milionů korun ročně, což je 13 % z celkového objemu příjmů z Rozpočtového určení daní. My jim poskytneme zpět na investice 20 % z této částky, tedy 7 milionů korun ročně. Tyto prostředky budou rozděleny spravedlivě dle počtu obyvatel a místní části je budou moci využívat na investiční akce – například na opravení chodníků či výstavbu hřišť.

„V některých místních částech se hovoří o možnosti odtržení, což by jim umožnilo samostatné hospodaření. Proto přicházíme s alternativou, která je výhodná pro město, které by jinak přišlo o finanční prostředky a i pro místní části, které dostanou spravedlivý podíl financí na investice. Tento systém úspěšně funguje například ve Zlíně“, dodal Sedlařík.

Pokud se místní části odtrhnou – například jako ve Valašském Meziříčí či Uherském Hradišti, bude to nevýhodné pro město a všechny jeho obyvatele, jelikož dojde k výpadku financování. Nabízíme alternativu v tom, že by si místní části samy rozhodovaly o tom, kam půjdou finance. Konečné slovo má vždy zastupitelstvo města, které by však při rozhodování vycházelo z požadavků místní částí.

Volby do komunálních zastupitelstev se uskuteční v pátek a sobotu 10. a 11. října 2014.

Kroměříž, 5. října 2014, MO TOP 09 Kroměříž

Kontakty: