Studenti pro Hradiště: Nechceme nikomu vnucovat názor

20. 11. 2017

Slávy a žen se prý nedočkali, přesto našli i podruhé odvahu a chuť uspořádat studentskou akci 17. listopadu a prezentovat tak myšlení své generace, své obavy i osobitý styl humoru. Pro mnoho z nás jsou Studenti pro Hradiště milé překvapení. Václav Janík, Adam Jašek, Jan Jindřich Karásek, Martin Lekeš, jejich kamarádi i hosté, kteří je podpořili.

Na kost promrzlí jsme si po akci dali pivo na venkovní zahrádce a od lehkosti a vtipkování o jejich chaotické organizaci jsme pozvolna přecházeli k vážným tématům. Náš rozhovor byl hodně neobvyklý i otevřený.

* První pocit z oslavy 17. listopadu?

Martin: Opadl stres, takže je zásadně kladný. Akce neskončila fiaskem. Žádný odpálený hasičák na pódiu. Štve nás jenom t o , ž e nám nepovolili svařák. Těší nás, že přišlo tolik lidí.

* Příprava?

Jan: Trochu chaos. Václav pošle program, Adam ho doplní o „joky" a já to upravím do nějaké formy. Martin pro to stvoří grafiku.
Adam: Výsledek je naším kompromisem, který jsme ochotni akceptovat.

* Motivace?

Jan: Je to jako hra na harmoniku, přináší krásný pocit. Kombinujeme legraci s úctou k úžasným osobám, které bojovaly za svobodu.
Adam: Strach a obavy ze současné politiky. Vadí nám, co se děje, proto preventivně vysíláme signál, že je potřeba si v á ž i t toho, co máme.
Jan: Chceme politiky, kteří nám budou rozumět, ne taťkovské figury vytesané z marketingu, ke kterým musíme vzhlížet.

* Jak se vidíte?

Václav: Jsme generace světa propojeného informacemi. Když najdeme dobrou myšlenku, hodnotíme její kvalitu a ne to, odkud přišla.
Naše místo je v Evropě, svobodné a demokratické a to našimi akcemi sdělujeme. Nejsme lhostejní k problémům.

* A co bude dál?

Václav: Budeme vytvářet podněty k přemýšlení. Chceme rozvířit život ve společném prostoru našeho města, víc ho využít. Vnést do něj jinou energii. Pokračovat v diskusích Hvězda mluví a naslouchá. Nevnucujeme názory, chceme se potkávat a diskutovat.

Zuzana Vandame, předsedkyně TOP 09 Uherské Hradiště

Zdroj: Dobrý den s kurýrem, 20. 11. 2017, str. 25

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme