Seifert: Zámek září, opravy ale nekončí

12. 9. 2017

Po několik let mohli lidé v Holešově sledovat, jak se jim historická dominanta města pozvolna proměňuje před očima. Rozsáhlá rekonstrukce místního zámku má za sebou zásadní kapitolu. Dělníci v minulém týdnu odstranili lešení, které zámek obléhalo, a na budově tak naplno mohla zazářit nová fasáda. Stejná jako z poloviny 17. století, kdy zámek vznikl. 

Svítivá barva mnohé lidi udivila, někteří lidé ji vehementně odmítali, přeci jen byli zvyklí na dřívější okrovou. „Nynější podobu navrhli památkáři a my s tím po dlouhých diskusích souhlasili. Jde o původní barvu, jakou zámek měl v době vzniku, takový jej chtěl mít císařský architekt Filiberto Luchese," vysvětlil starosta Rudolf Seifert.

Zajímavé navíc je, že fasáda mění podobu zámku podle toho, jak na něj svítí slunce a dopadá stín. „Je to hra světla a stínů, různé části zámku, profily na fasádě vystupují podle toho, jak na ně dopadá světlo," upřesnil Seifert.

Oprava zámku zahrnovala i nová okna – repliky těch původních barokních, a také novou střechu. Tu dnes kryje čtvrt milionu střešních tašek. Perličkou bylo, že řemeslníci při rekonstrukci našli vzkaz, který tam ukryli jejich předchůdci. Přesně o sto let dříve zde klempíři zanechali list s letopočtem, svými jmény a sdělením: „Kdo to bude oddělávat, ať si na nás vzpomene."
Celkové náklady na tuto část rekonstrukce se vyšplhaly k sedmdesáti milionům.

Zdroj: 5plus2, 12. 9. 2017, Petra Procházková

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme